Facebook Linkedin Twitter
Acne, weg ermee!: Acne, weg ermee!

Voeding en acne Spruitjes en Zo! tipsAcne, weg ermee!

De kindereetcaoches van Spruitjes en Zo! werken met zowel kinderen als jongeren. Pubers zijn een lastige groep om te bereiken. Lastig omdat ze niet te motiveren zijn voor lange afstand doelen, om het zo maar eens te omschrijven. De toekomst, die zien ze later wel. Argumenten dat gezond eten moet voor later komen dus ook niet echt over. Later, dat duurt nog erg lang. Helaas is deze groep, wel de groep die gezond zouden moeten eten. Omdat ze nog in de groei zijn en volop in ontwikkeling. Dat alles kost natuurlijk erg veel energie en die energie zou uit goede voedingsstoffen moeten zijn opgebouwd. Juist om in de toekomst problemen te voorkomen. Maar zoals gezegd, de toekomst….

Veel pubers kampen ook met overgewicht. Er wordt vaak teveel gegeten en vooral de verkeerde dingen. In de buurt van scholen zitten vaak ondernemers die er op uit zijn zoveel mogelijk te verkopen en die zich niet echt druk maken over de omvang die een puber aanneemt. Dus zit je als ouder met een te dikke puber, die zich niet echt druk maakt over later omdat later nog ver weg is en die ook nog eens een hele winkel vol met ongezonde spullen binnen handbereik heeft. Lastig! Toch kunnen we die puber motiveren om gezonder te gaan eten, niet door de nadruk te leggen op later maar juist door een ander probleem dat die puber nu heeft te benadrukken…

Acne, of wel jeugdpuistjes.

Door ongezonde voeding wordt de huid ook aangetast. Natuurlijk spelen er bij acne meer dingen dan alleen ongezonde voeding. Stress en een verhoogde activiteit van het geslachtshormoon spelen ook een rol. Maar dat hoeft die puber niet te weten… die kunnen we mooi gezond laten eten door de link met gezonde voeding te maken. Waar je op moet letten? Voldoende vitamines en mineralen. Het is waar dat er nog steeds wordt beweerd dat het eten van veel suiker en vet puistjes kan veroorzaken. Maar de oorzaak ligt niet zo zeer in wat je wel eet, als veel meer in wat je niet eet! Dagelijkse voeding die voornamelijk gebaseerd is op kant-en-klaarmaaltijden, snoep, snacks en alcohol bevatten nu eenmaal te weinig belangrijke vitaminen en mineralen.

Dus jongeren die last hebben van puistjes zouden producten als hamburgers en friet, zoute snacks, frisdranken en zoetigheid , dus de vette en geraffineerde producten, zoveel mogelijk moeten laten staan. Volkoren producten, verse groenten en fruit, mager vlees en een bescheiden hoeveelheid meervoudige onverzadigde vetten zou een betere keus zijn. Ook zink tekort zou een bijdrage kunnen leveren aan het probleem acne. Dus zinkrijk eten zou helpen om dat probleem aan te pakken. Zink komt voor in mager vlees en gevogelte, noten en zaden en ook in mindere mate in magere melk en yoghurt. Ook vitamine A speelt een rol bij een gezonde huid, in onder anderen eieren zit deze vitamine. Beta caroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A zit in groenten, wortelen, zoete aardappelen en diverse oranje gekleurde vruchten. Je ziet het, al die vitaminen en mineralen spelen een rol bij het probleem acne.

En waar zitten al die vitaminen en mineralen in…in gezond eten. Lange termijn werkt niet bij pubers, de toekomst is nog ver weg en later dat komt wel. Maar puistjes…die hebben ze nu en wij weten wel hoe je dat probleem moet oplossen!

Interessant? Delen met je vrienden ››