Facebook Linkedin Twitter
Afvallen en suiker: Afvallen en suiker

Afvallen en suiker

suiker en afvallenDe kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! krijgen veel vragen over suiker. Want de laatste tijd staat suiker behoorlijk in de belangstelling. Het zou een drug zijn volgens GGD directeur Paul van der Velpen. Suiker, zo zegt hij, heeft een verslavend effect en is de grote oorzaak van obesitas. Hij noemt suiker zelfs “De gevaarlijkste drug van deze tijd”

Het klinkt hard maar deze man heeft wel een beetje  gelijk. Wij zijn met z’n allen behoorlijk verknocht aan suiker. Maar een verslaving… dat valt volgens ons toch in een andere categorie. Maar suiker werkt wel gewennend en we eten met zijn allen wel teveel suiker.

Even ter vergelijk: Voor de oorlog aten we gemiddeld per Nederlander zo’n 12 kilo per jaar. Tegenwoordig eet een Nederlander gemiddeld bijna 40 kilo per jaar van dit witte spul. En daarmee lopen we wereldwijd behoorlijk voorop, want gemiddeld eet men per land 24 kilo suiker per inwoner.
En niet alleen omdat we meer zijn gaan snoepen, maar zeker ook omdat fabrikanten veel suiker aan ons eten toevoegen. In producten waarbij je dat niet zou verwachten.

Allemaal suiker

Je kant en klaar maaltijd, je worst voor op brood, je soepje uit blik, je sausjes uit een pakje. Allemaal bevat het suiker en allemaal dragen ze bij aan die enorme berg suiker die wij per jaar per Nederlander eten. Want bijna 40 kilo is echt veel. Want eigenlijk heb je maar 20 gram suiker per dag nodig. En het leuke is, die 20 gram suiker kan je gewoon uit gezonde voeding halen.

Nou doen fabrikanten dat natuurlijk niet zomaar, al die suikers aan ons eten toevoegen. Niet alleen vanwege de zoete smaak die geliefd is. Maar ook omdat ze weten dat het eten van suiker meer eten uitlokt. Maar ook simpel weg omdat sommige producten zonder suiker niet houdbaar zijn. Overigens is het soms maar een beetje suiker dat wordt toegevoegd en heeft het weinig nut om je daar zorgen over et maken. Ja, er zit suiker in ketchup. Maar, hoeveel tomatenketchup eet je? Precies! Je kunt je beter storten op de echt suikerrijke producten als frisdrank, ontbijtproducten en andere zoete verleidingen als koekjes, snoep en gebak. Die kun je namelijk echt een stuk minder nuttigen.

Ik wil meer!

Met name de combinatie suiker en vet heeft veel invloed in je lichaam, en dan met name in je hersenen. Eet je suiker en vet tegelijk dan gaan er in je hersenen als het ware twee knopje om. En dit zijn dezelfde knopjes die ook worden geactiveerd bij roken en bijvoorbeeld cannabis nuttigen. Die twee knopjes zijn de knopjes:
-fijn gevoel
-ik wil meer

Je krijgt dus van het eten van suiker en vet een fijn gevoel. Het voelt prettig, je voelt je lekker. En je lichaam wil er meteen meer van hebben. Daar komt het stukje ‘verslaving’ om de hoek kijken. Want suiker eten lokt meer suiker eten uit en dat klinkt verslavend. Toch gaat het wel ver om hier te spreken van een verslaving. Immers voor een verslaving is meer nodig dan alleen willen. Laten we het op houden dat suiker gewennend werkt en dat je naar suiker kunt blijven snakken.

In je hersenen geeft het eten van een roomijsje of een frietje dus hetzelfde effect dan het roken van een sigaret. En dat geeft wel te denken, want wie eten er voornamelijk ijsjes en frietjes…juist, onze kinderen! Niet echt gezond dus. Voor je het weet is je kind te dik. Voorkomen is beter in dit geval want eenmaal te dik is het lastig om weer af te vallen. Diëten is namelijk geen optie.ijsjes en afvallen

Inmiddels is dieet land er namelijk wel achter dat afvallen niet een kwestie is van alleen maar minder eten. Diëten ondermijnen je zelfvertrouwen omdat ze altijd maar mislukken. Je houdt het niet vol en dat voelt vaak als falen. Een gedragsverandering is noodzakelijk om succesvol te kunnen afvallen.

Spruitjes en Zo! richt zich ook op gedragsverandering. Bij kinderen maar zeker ook bij de ouders van die kinderen. Want zij kunnen het tij keren. In America heeft een op de drie mensen last van overgewicht. Stoppen we de obesitas epidemie niet in Nederland dan vrees ik dat we ook hier die kant opgaan. Wil jij als ouder ook graag weten hoe je je kinderen het beste kunt (op) voeden dan helpen we je graag bij Spruitjes en Zo! Neem contact op met een van onze kindereetcoaches en maak een afspraak.

 

Interessant? Delen met je vrienden ››