Facebook Linkedin Twitter
Afvallen met Spruitjes en Zo!: Afvallen met Spruitjes en Zo!

Afvallen met Spruitjes en Zo!

Afvallen met Spruitjes en Zo!

De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! begeleiden kinderen en jongeren met overgewicht. Regelmatig krijgen we de opmerking “Leuke naam!” En daar zijn we natuurlijk blij mee. We hebben de naam natuurlijk niet zomaar gekozen…

Spruitjes en kinderen, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Immers we noemen kleine kinderen ook wel spruitjes. Als er een kindje wordt geboren hebben we het over een “nieuwe spruit” erbij. Toch is de groente niet populair bij kinderen. Te bitter en ze stinken… Dat is jammer want spruitjes zijn zo gezond en als je ze goed klaar maakt ook echt lekker. Recepten te over, dus overgaar koken hoeft echt niet meer. Spruitjes bevatten namelijk veel vitamine C. Ook leveren ze heel veel vezels en bevatten ze bepaalde stofjes die ons lichaam beschermen. Al met al dus een groente die regelmatig op tafel zou mogen staan. Groentes brengen kleur in onze maaltijden, dat maakt het aantrekkelijk. Maar behalve dat het er leuk uitziet, bevat iedere kleur ook zijn eigen specifieke voedingsstoffen. Hoe meer kleur hoe beter.

Omdat kinderen zich gedragen als kleine papegaaitjes en ouders, dus na doen is het wel belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven. En daar is het met het spruitje de mist ingegaan. Hoeveel ouders roepen er niet dat spruitjes vies zijn?  Helemaal fout natuurlijk. Ook tijdens de consulten komen we ze tegen. Ouders die hun neus ophalen zodra het woord groente valt. Maar hoe kan je van je kind verwachten dat het iets lekker vindt, als jij als ouder zegt dat het vies is. De meeste kinderen wagen zich er niet eens aan. Immers als mama of papa zegt dat het vies is, dan zal het wel zo zijn.

Ja lekker spruitjes!

Kinderen leren eten hoort bij ons werk. Proeven en ontdekken welke smaken je proeft. Kinderen enthousiast maken voor voeding. Uitstralen dat die groente lekker is. Het grappige is dat sommige kinderen bepaalde groentes nog nooit hebben gegeten en toch al hard roepen dat ze die echt niet lusten. Maar als je dan met ze gaat proeven blijken die groentes erg mee te vallen. Maar zelfs als ze het bij de eerste keer niet meteen lusten is er nog hoop. Soms moet een kind wennen aan een bepaalde smaak. Herhaling kan daarbij helpen. Dus niet stoppen met proberen maar blijven aanbieden en het goede voorbeeld blijven geven. Tien keer proeven is echt niet vreemd.

Dus laten wij met elkaar als volwassenen even iets afspreken. Wij promoten het spruitje, wij staan achter deze groente en we vertellen onze kinderen dat we deze groente heerlijk vinden. Ofwel, we vertellen ze eindelijk eens de waarheid over het spruitje. Namelijk dat spruitjes super lekker zijn! En zetten die spruitjes regelmatig op het menu. Je zult zien, over een aantal jaren zijn spruitjes de populairste groente. En daar zijn wij, van Spruitjes en Zo! natuurlijk erg blij mee.

Interessant? Delen met je vrienden ››