Facebook Linkedin Twitter
Afvallen? Verplicht gezond!: Afvallen? Verplicht gezond!

Gezonde voeding voor kinderen en jongeren

Afvallen? Verplicht gezond!

Persoonlijk zijn de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! geen voorstander van verplichten of verbieden. Maar…er komt altijd een maar achter, in sommige gevallen kan het wel erg handig zijn. Want al riepen alle rokers keihard dat het verbieden van roken op bepaalde plekken niet zou helpen, het hielp wel. Er wordt minder gerookt, met name onder jongeren wordt er minder gestart met roken. Een zeer positieve ontwikkeling. Op het gebied van overgewicht lopen we nog een beetje achter. We geven voorlichting… vrijwillig, voor diegenen die daar behoefte aan hebben. Tenslotte moeten mensen zelf kunnen beslissen, niet waar?

We vertellen wat over gezonde voeding verwachten dat de toch al niet gemotiveerde bevolking zelf aan de slag gaat met die adviezen op het gebied van eten. Waarbij wij, de professionals het ook nog eens moeten opnemen tegen talloze diëten die gouden bergen beloven. Want zo beloven zij, vet zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. Komen die mensen vervolgens bij ons krijgen ze de harde waarheid te horen, namelijk dat vet niet smelt en zeker niet zo snel als dat zij zouden willen. Dat je om af te vallen, hard moet werken. Consequent gezond moet eten, terwijl er diëten zijn die beweren dat je met een gerust hart naast je poeders iets lekkers kunt eten… Niet echt iets om warm voor te lopen.

Maar verplicht gezond eten?

Maar verplichten om gezond te gaan eten…dat klinkt ook niet echt aantrekkelijk. Bovendien, hoe? Door een vet-taks in te voeren? Door de minder gezonde producten duurder te maken, zodat die minder worden gekocht? Hoeveel extra moeten die dan gaan kosten. Een blikje cola, dat door scholieren maar wat vaak wordt gekocht, kost slechts 0,39 cent. Hoeveel duurder gaan we dat blikje maken? Of een pak gevulde koeken, ook voor minder dan een euro te koop. Zelfs als je deze producten gaat aanbieden voor het dubbele van de prijs blijven ze nog betaalbaar. Bovendien, hoe ongezond zijn deze producten? Want eet je ze iedere dag, ja dan zijn ze ongezond. Maar eet je ze slechte een enkele keer per jaar dan valt dat ongezonde best mee.

Ja, verplicht gezond!

Maar ondertussen is de helft van Nederland te dik en worden ook onze kinderen steeds dikker. En misschien is het een dom idee, maar heeft de jeugd niet de toekomst? Moeten we ons niet richten op de jeugd, door op scholen verplicht (ja inderdaad verplicht) lessen in te voeren over wat gezond is. Hoe je goed voor jezelf moet zorgen. Wat je lichaam nodig heeft, hoe je een gezond en sterk lichaam behoudt. Een les lichaamskunde. Samen aan de slag met gezonde voeding. Niet een smaak-les van een paar uurtjes maar echt een vak dat iedere week terug komt.  Een soort ‘hoe bereid ik mij voor op de maatschappij’ les. ‘Hoe zorg ik goed voor mezelf’ les. En omdat je al doende het beste leert lijkt me dat samen koken en proeven zeker moet worden ingevoerd.

En misschien dat de jeugd van nu het dan beter gaat doen dan de volwassenen van nu. Misschien zelfs, kunnen die jongeren die het goed leren hun ouders nog wat bijbrengen.

Maar tja, met diverse bezuinigingen in het vooruitzicht zal het wel niet lukken. Maar geeft toe, het zou toch wel een heleboel overgewicht kunnen voorkomen. En volgens ons is voorkomen nog altijd beter dan genezen!

Interessant? Delen met je vrienden ››