Facebook Linkedin Twitter
Als ouder heb je een voorbeeldrol

Als ouder heb je een voorbeeldrol

Ouders hebben het niet altijd even gemakkelijk. Kinderen opvoeden kost behoorlijk wat inspanning en, je bent als ouder verantwoordelijk voor je kinderen. Je wilt graag dat ze lekker in hun vel zitten, dat ze met plezier naar school gaan, dat ze er netjes en verzorgd uitzien en dat ze gezond eten. En vooral bij dat laatste, gezond eten, heb jij als ouder een flinke voorbeeldrol.

Jouw voorbeeldrol

Kinderen zijn net papegaaien, dat wat jij zegt dat zeggen ze na. Maar ook dat wat jij doet, doen ze na. Niet zo heel erg vreemd dus, dat als jij op de bank zit met een zak chips je kind dit ook zal doen. Nou is het natuurlijk niet erg als dat af en toe gebeurt maar als het te vaak gebeurt heeft dat wel gevolgen. Van teveel snacks, en dan met name de calorierijke snacks worden we dikker. Maar al die tijd dat je op de bank zit beweeg je ook niet en ook dat maakt ons dikker. Belangrijk dus om het bank-hangen te beperken en er een uitzondering van te maken.

Wees een voorbeeld

Laat je kind zien dat gezond eten lekker is. Pak eens wat vaker een schaaltje rauwkost en niet een bakje chips. Of pak een appel en niet dat koekje. Doordat jij gezond eet zal je kind dit ook gaan doen. Zeker als je laat zien hoe lekker of dat het wel niet is.

Dat geldt ook voor bewegen. Ga jij regelmatig sporten of ben je vrij passief? Je kind ziet wat jij doet. Beweeg je regelmatig, pak je bijvoorbeeld vaak de fiets dan zal je kind dit ook sneller doen. Maar pak jij constant de auto, ook voor kleine stukjes tja, dan moet je niet raar opkijken als je kind vraagt om te worden weggebracht.

Alles dat wij als ouders doen zien onze kinderen en het is voor hen de standaard. Zo gaat  het dus, dat is dus normaal. Ze zien immers ons ouders het meest?! Dus wees een goed voorbeeld en ga er op uit. Pak je sportschoenen er weer eens bij en ga bewegen. Misschien zelfs samen met je kind! Leg die zak snoep weg en pak lekker een stuk fruit. Laat zien dat jij voor gezond gaat!

 Goed voorbeeld doet goed volgen

Want al zeg je duizend keer tegen je kind: “Ga wat doen en snaai niet zoveel!” Het komt pas echt over als je zelf het goede voorbeeld geeft.

 

 

Interessant? Delen met je vrienden ››