Facebook Linkedin Twitter
Avond 4 daagse: Avond 4 daagse

wandel 4 daagse kinderen  met overgewichtAvond 4 daagse

De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! vinden het een super leuk wandelfestijn en zijn echt fan. Maar wel met een kanttekening… Ieder jaar weer komt het voorbij, gezellig. Heel wat kinderen en hun ouders storten zich bijna een week, in het wandelfestijn. De avond 4 daagse. Vier avonden achter elkaar wandelen, 5 kilometer voor de kleinsten maar meer voor de groteren. Dat kost energie. Energie die je uit voeding moet halen. Goede voeding uiteraard. Want die goede voeding levert je meer. Meer uithoudingsvermogen bijvoorbeeld. Toch zie je tijdens deze wandelavonden verscheidene kinderen lekker lopen snoepen. Want zo gaat dat tegenwoordig. Als er iets leuks is, dan moet er snoep bij… En dat is jammer, want die avond 4 daagse is ook leuk zonder dat er zakken snoep mee gaan. Natuurlijk mag je best een dropje onderweg. Maar zakken vol snoep meenemen en opeten is geen goed idee!

Snoep bevat suiker en suiker geeft een snelle piek van energie. Dat komt omdat suiker snel in het bloed wordt opgenomen. Je merkt het dus direct. Helaas duurt dat fijne gevoel maar even. Want al snel zak je in. De energie is weer op. Niet zo prettig als je nog een aantal kilometer moet lopen. Beter is het om vlak voordat je gaat lopen, ongeveer een uur voor die tijd, een goede maaltijd te eten die veel langzame koolhydraten levert. Dat zijn koolhydraten die langdurige energie geven, ze zorgen ervoor dat jij lang door kunt. Denk daarbij aan  volkoren pasta, aardappelen, groente, maar ook volkoren boterhammen. Om mee te nemen zijn deze langzame koolhydraten ook erg geschikt. Dus kies voor snacks als een banaan, volkoren koeken, rozijnen of gedroogde abrikozen.

wandel 4 daagse kinderen  met overgewichtAvond 4 daagse en eten

Veel ouders worstelen met maaltijden op deze dagen. Het is druk, de kinderen moeten er al op tijd zijn… kortom stress! Door goed te plannen en ervoor te zorgen dat alles klaar staat vermijd je een deel van die stress. Heb je de mogelijkheid om tussen de middag warm te eten? Doen! Op die manier heeft je kind de warme maaltijd al op, en het brood ‘s avonds laat zich gemakkelijk meenemen. Moet je wel ‘s avonds warm eten omdat je niet kunt schuiven met de maaltijden, zorg dan voor wat snelle, maar voedzame recepten. Een pasta maaltijd is zo klaar en als je voldoende groente toevoegt en een volkoren pasta kiest is het een prima maaltijd.

Veel gerechten laten zich gemakkelijk van te voren klaar maken, denk aan soep en ovenschotels. Maak je die eerder klaar dan staan ze er vast op het moment dat je ze nodig hebt. En daarna natuurlijk heerlijk wandelen! Want dat bewegen goed voor je is dat weten we allemaal. Veel wandel plezier! Och ja en dan nog even over de laatste wandelavond. Want die schijnt tegenwoordig ook bedoelt te zijn om kinderen vol te hangen met snoep. Maar daarmee geef je natuurlijk wel een heel verkeerd voorbeeld. Waarom moet een kind dat de avond 4 daagse heeft uitgelopen worden beloont met zakken snoep en kettingen vol spekjes? Wat is er mis met een bos bloemen? Of gewoon een knuffel en een schouderklopje, “Goed gedaan, ik ben trots op je!”

Door kinderen te belonen met snoep creëer je het idee dat als er iets wordt gedaan, dat moet worden beloont met eten. Niet echt een goed idee. Begrijp ons niet verkeerd, er is niets mis met af en toe een snoepje maar overdrijf het niet!

 

Interessant? Delen met je vrienden ››