Facebook Linkedin Twitter
Compenseren

“Ik heb de kinderen maar een weekend in de twee weken, dan wil ik wel dat het gezellig is!” voor me zit een vader die duidelijk lichtelijk gefrustreerd raakt van mijn adviezen over gezond eten en snoepen. Ja, zijn zoon heeft overgewicht en ja, zijn zusje begint ook al te groeien en lijkt ook af te streven op meer gewicht dan goed is. Maar dat is toch niet zijn probleem…

De kinderen zijn voornamelijk bij hun moeder, dus daar moeten ze het maar oplossen. Die weekenden zijn hem heilig en ja dan staat er patat op het menu en pizza en gaan ze lekker naar de film en eten ze chips en drinken ze fris. Als de kinderen dan als ontbijt de overgebleven chips willen moet dat kunnen. Het is immers maar een paar dagen per maand. Daar kunnen ze niet dik van worden toch. Nee, het gaat mis bij hun dagelijkse voeding en die wordt gedaan door moeder.

In een eerder gesprek was moeder bij mij en ook zij gaf aan waar zij dacht dat het overgewicht door werd veroorzaakt. In haar optiek kwam dat duidelijk door vader “Hij propt ze in die weekenden helemaal vol en ze eten echt alleen maar ongezond. Ik probeer echt wel gezond te eten, maar ja bij mij staat er ook wel eens patat op het menu en ik wil ook niet altijd degene zijn die streng is en waar niets mag, ik zie ze al zo weinig. Af en toe even lekker verwennen moet kunnen toch?!”

Als kindereetcoaches zien we het vaker, compensatie. Als gescheiden ouder zie je je kinderen niet dagelijks en soms zelfs maar af en toe en op die dagen moet het dan wel leuk zijn, gezellig. En gezelligheid staat voor lekker eten, niet gezond eten want dat is dus duidelijk niet gezellig.

Een mindset ding, want gezond eten en gezelligheid gaan prima samen. Samen met kinderen een hartige taart maken is leuk en gezellig en levert een gezonde maaltijd op. Samen volkoren pannenkoeken bakken met blauwe bessen en banaan is eveneens leuk en gezellig en gezond. Gezelligheid zit niet in eten, het zit in het samen zijn. Samen genieten van de tijd met elkaar.

Compenseren doen we ook vaak uit schuldgevoel “Ik heb de hele week gewerkt en de kinderen moesten iedere dag naar de opvang…” je voelt je schuldig en wilt het nu leuk maken voor je kinderen en dus rijden jullie naar de snackbar. Je kind wil cola of een candybar of wat anders ongezonds en eigenlijk weet je wel dat het niet goed is maar toch zeg je ja. Want je was er de hele week nauwelijks en ach hij moet al zoveel.

Als ouder ben je verantwoordelijk voor je kind, jij geeft leiding en stuurt. Ook op het gebied van eten. Natuurlijk willen we allemaal wel eens een patatje eten of chips. Zijn er momenten waarop we  even niet aan gezond denken. En dat is prima, maar op het moment dat je kind er onder gebukt gaat, op het moment dat je kind overgewicht ontwikkelt en de gezondheid van je kind in gevaar komt is het van belang dat je in actie komt.

Kijk eens kritisch naar je eigen gedrag rondom eten. Hoe gaat het bij jullie thuis? Zijn er verbeterpunten? Schakel de hulp in van een kindereetcoach, wij kunnen jullie echt verder helpen. We kunnen jullie inzichten geven en handvatten voor in de praktijk. Want overgewicht is niet leuk als je jong bent, bovendien brengt het gezondheidsrisico’s mee. Bedenk, een kind met overgewicht wordt als er niets verandert later wellicht een volwassenen met obesitas. Samen met jullie gaan we kijken naar wat er goed gaat en wat beter zou kunnen. We verbieden niets en verplichten je ook niets. We geven je opties, keuze mogelijkheden.

Na een aantal gesprekken kwam bij de ouders in dit stuk een besef en hebben ze een aantal zaken veranderd. Vader kookt wat vaker in de weekenden en zet niet standaard in op patat. Het frisdrank gebruik is aanzienlijk minder geworden en ze gaan regelmatig samen sporten, fietsen of zwemmen. Op die manier zijn de weekenden ook gezellig blijkt nu. Ook bij moeder is er iets verandert, ze zegt vaker nee en plant de maaltijden beter zodat er dagelijks een gezonde maaltijd op tafel staat. De kinderen varen er wel bij, het gewicht is stabiel en zelfs iets minder bij de oudste. Een mooi resultaat.

Interessant? Delen met je vrienden ››