Facebook Linkedin Twitter
De aardappel.: De aardappel.

Aardappelen en afvallen

De aardappel

De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! vinden ze lekker, maar niet alleen lekker… ook gezond. Want wat bevat eiwitten, vezels en is rijk aan goede koolhydraten? En bevat bovendien ook nog eens vitamine C en kalium? De aardappel!

Zwaar onderschat en onder gewaardeerd. Terwijl hij toch echt een aanrader is. Veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Slechts 40 kcal. per aardappeltje. Maar zoals gezegd, zwaar onder gewaardeerd. Vaak wordt van de aardappel gezegd dat hij dikmakend is. Maar dat is niet zo. De aardappel zelf is niet de oorzaak van overgewicht. Maar de vetten waarin we de aardappel bakken, maken ons dik en ook de jus die er rijkelijk overheen wordt gedaan kan een bijdrage leveren aan ons overgewicht. Maar de aardappel zelf niet. Tenzij je natuurlijk enorme porties aardappels naar binnen gaat werken. Maar ja, geldt dat niet voor alles dat we teveel eten?

Gekookte aardappelen hebben de voorkeur. Het is echter wel zo dat het vitamine C gehalte al direct na het rooien begint af te nemen. Vers gerooide aardappelen leveren dus de meeste vitamine C. Vitamine C is in water oplosbaar. Bij frituren en bakken blijft deze vitamine het best bewaard. Maar ja, frituren en bakken levert dan wel weer extra calorieën op. Bij koken verdwijnt er veel vitamine C in het water en bij aardappelpuree blijft er het minste van de vitamine C over. Ook blootstelling aan lucht veroorzaakt vitamine verlies. Dus hoe vaker je de aardappel gaat doorsnijden, hoe meer vitamines er verloren gaan.

Chips worden ook van aardappel gemaakt en wordt vaak als ongezond gezien. Chips bevat inderdaad erg veel calorieën en daarom moet je het niet te vaak eten. Maar chips bevatten ook veel kalium en vitamine C en als het in de goede vetten is gebakken scheelt dat ook. Wat echter wel slecht is, is het vele zout dat op de chips zit, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook chips met minder zout. Nou niet allemaal zakken met chips gaan leeg eten, ook hier geldt met mate.

Voor de frietjes geldt dat hoe dunner de friet is, hoe meer vet hij bevat. Ook diepvries patat bevat meer vet dan ovenfriet. Om dit vetgehalte nog iets te verminderen kun je na het bakken de frietjes droog deppen met keukenpapier. Probeer ook friet, net als chips als extra te zien en niet dagelijks maar bij uitzondering te eten.

Groene plekken op aardappelen kunnen beter niet worden opgegeten. Ook de uitlopers mag je laten staan. Deze plekken en uitlopers bevatten namelijk giftige stoffen. Dus uitkijken! Aardappelen kunnen ook in de oven worden bereid. Dat is ook smakelijk en levert minder vet dan frituren. Ovenschotels zijn bovendien goed te combineren met flink wat groentes en dat is natuurlijk altijd goed. Trouwens ook als je friet eet horen groentes erbij!

Zelfs de schil van de aardappel is eetbaar. Alleen is het advies dan wel om een onbespoten soort te kiezen. Voor het behoud van voedingsstoffen is het eten van de schil slim. Veel vezels en andere goede voedingsstoffen zitten in de schil.

Zo zie je maar dat die saaie aardappel behoorlijk veelzijdig is. Er kan een hoop mee worden gedaan, maar natuurlijk blijft het advies gebakken aardappelen en friet en chips…met mate! Zeker als je wilt afvallen, want gekookte aardappelen leveren de minste calorieën. De hoeveelheid aardappelen die je mag eten per dag is afhankelijk van je leeftijd. Kinderen van 4-12 jaar hebben aan 2-3 aardappelen genoeg, pubers eten er meer namelijk 4-5, en een volwassene tot 50 jaar heeft aan 3-5 aardappels voldoende.

Dus niet zo piepen en eet die piepers!

Interessant? Delen met je vrienden ››