Facebook Linkedin Twitter
De avondvierdaagse en snoep: De avondvierdaagse en snoep

wandelen tijdens de avondvierdaagse is gezondDe avondvierdaagse en snoep

Wandelen met een groep kinderen en een aantal juffen, meesters en ouders. Super leuk, liedjes zingen tot aan wel 100 coupletten potjes met vet. Goede en mooie herinneringen. En ja, natuurlijk die medaille op het eind. Daar deed je het voor, en die bos bloemen die je dan bij het defilé van je trotse ouders kreeg. Snoep kregen we ook mee, uiteraard want het was een feest dat lopen. Een rolletje drop. De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! weten nog wel hoe het was. Niet dat ze allemaal zo oud zijn,maar de tijden zijn wel verandert. En in een maatschappij waarovergewicht onder kinderen een probleem is, zijn ze daar niet zo blij mee.

Wandelen is nog steeds super leuk en de avondvierdaagse is nog steeds een hele happening voor kinderen. Maar hier en daar zijn we wel een beetje doorgeslagen. Veel kinderen hebben zakken met snoep mee en bij de eindstreep worden ze ook nog eens beloond met extra snoep. Geen bloemen maar snoep.

We zijn niet tegen snoep, echt niet. Onze eigen kinderen kregen ook heus wel iets te snoepen mee als ze de avondvierdaagse liepen. Maar een tocht van 5 kilometer is geen trektocht. Vaak wordt er vooraf aan de wandeling gegeten en is het snoep dus alleen maar een extra, iets lekkers voor onderweg. Dan volstaat een dropje of een winegum. Trouwens van school krijgen ze onderweg ook nog vaak een appeltje of wat ander fruit en wat te drinken. Als je zelf een eindje gaat wandelen op zondagmiddag met de kinderen, wat ook al snel een kilometer of 5 is  neem je dan ook eten en drinken mee? Of zakken snoep?

Bovendien belonen met eten is niet heel erg slim. Het kan zelfs op den duur eetproblemen veroorzaken. Jezelf iedere keer belonen met eten, snoep omdat je het hebt verdient…Belonen betekent laten zien dat je trots bent. Dat kan ook met een knuffel, een dikke zoen en die toch wel speciale bloemen die je als kind zijnde verder vrijwel nooit krijgt.

Het idee van de wandelvierdaagse is samen ergens voor gaan. Samen lekker bewegen, maar ook samen een uitdaging aangaan en die volbrengen. Trots zijn op jezelf, op de anderen. Wat goed dat we het hebben gehaald. Daar groeit een kind van, daar krijgt het zelfvertrouwen van. Nogmaals, we zijn niet tegen snoep, een snoepje op zijn tijd is prima. Maar als kinderen tijdens een tochtje van 5 kilometer zakjes chips leeg kauwen of grote zakken snoep dan vragen we ons wel af waar we mee bezig zijn. Het mag wel iets minder wat ons betreft.

Wil je je kind toch iets meegeven voor onderweg dan zijn de volgende zaken een gezond alternatief:

  • snoepen en de avondvierdaagseeen stuk fruit als een appel of banaan
  • zakje rauwkost
  • stuk komkommer

En in plaats van snoep als beloning denk ook eens aan:

  • een bos bloemen
  • een kleurboek met potloden
  • een leesboek
  • iets anders dat je kind graag wil

 

 

Interessant? Delen met je vrienden ››