Facebook Linkedin Twitter
De gevolgen, kinderen en overgewicht

De gevolgen, kinderen en overgewicht

afvallen kinderenDeze week kwam ik de volgende uitspraak tegen: “Geen enkel kind wil later een volwassene worden met overgewicht!” dat klopt. Vraag kinderen wat ze willen worden en je hoort van alles, prinses, brandweerman, dokter, dierenartsassistente…maar nooit dik. Er zal geen kind zeggen dat het graag later als het groot is, dik wil zijn. Toch is dat wel het vooruitzicht van veel jonge kinderen. Dat ze wel die volwassenen worden met obesitas.

Meer kinderen met overgewicht

Er komen steeds meer kinderen die te zwaar zijn. Niet allemaal veel te zwaar, maar wel te zwaar. Vergelijk een schoolfoto van zo’n 20 jaar geleden maar eens met een schoolfoto van tegenwoordig. Veel kinderen van nu hebben een buikje. En ons beeld van wat normaal is verandert. Ik hoor vaak dat mensen kinderen met een normaal postuur te dun vinden. En dat is een zorgelijke ontwikkeling!

Kinderen en overgewicht, de gevaren

Kinderen met overgewicht lopen gevaar. Overgewicht is niet gezond voor een lichaam. Niet voor een volwassene, en zeker niet voor een kind. Bij Spruitjes en Zo! zijn we heel erg van het positieve, maar ook wij kunnen niet om de gevaren van overgewicht heen. Overgewicht kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Zo blijkt uit onderzoek dat jongens met overgewicht op jonge leeftijd meer kans hebben op het ontwikkelen van darmkanker. Maar ook diabetes type 2 komt steeds vaker onder kinderen voor. Gewrichtsklachten die normaal pas op latere leeftijd zouden mogen worden verwacht komen nu bij jonge kinderen voor. Ook neemt door het hebben van overgewicht de kans op hart en vaatziekten toe. En zo zijn er nog wel meer ziektes op te noemen die door overgewicht kunnen ontstaan.

Kinderen en overgewicht, mijn hart huilt!

Als ik het bovenstaande doorlees kan ik me niet voorstellen dat er ook maar één ouder is die dit voor zijn of haar kind wil. Je wilt toch het liefst dat je kind opgroeit tot een gezonde moederdagvolwassene?! Ik trek mij het lot van kinderen met overgewicht erg aan. Mijn hart huilt als ik een jong meisje in het zwembad zie dat een buik heeft die over haar bikinibroekje heen valt. Mijn hart huilt als ik een knulletje van een jaar of tien zie lopen met een buik die zo snel is gegroeid dat er meer striae op zit dan bij menig zwangere vrouw. Mijn hart huilt, omdat ik weet dat het anders kan. Begrijp me niet verkeerd, we hoeven niet allemaal maatje 34 te hebben en een wasbordje. Maar een gezond gewicht dat past bij je lichaam kan wel!

Kinderen en overgewicht, de oplossing.

Als moeder van drie kinderen weet ik hoe moeilijk het soms is. Nee zeggen terwijl je kind iets heel graag wil hebben, een zak chips of een ijsje. Toch kan en moet je als ouder soms nee zeggen. Om je kind te beschermen.
Bij Spruitjes en Zo! weten we hoe lastig het is en helpen we je ook bij het stukje opvoeden. Hoe pak je het aan, thuis of op een verjaardag. We laten jullie zien dat gezond eten lekker is. We geven jullie tips waar het hele gezin aan mee kan doen. Want dat het hele gezin mee moet doen is een feit. Niet alleen het kind met overgewicht heeft een taak, zeker ook de ouders zullen hun verantwoording moeten nemen. Met Spruitjes en Zo! wordt het een leuke uitdaging!

Interessant? Delen met je vrienden ››