Facebook Linkedin Twitter
De strijd aan tafel, pubers: De strijd aan tafel, pubers

De strijd aan tafel, pubers

De strijd aan tafel, als je dacht dat je die alleen binnen je gezin had als je jonge kinderen heb moeten we je helaas teleurstellen. Ook met pubers is er regelmatig strijd aan tafel.  Ook op die leeftijd kunnen ze behoorlijk mekkeren over eten. Het niet lusten, niet willen en neus optrekken is ook iets dat op puberleeftijd gebeurt. Terwijl je kind juist in de puberteit heel veel voedingsstoffen nodig heeft omdat het lichaam in deze periode in ontwikkeling is, lijkt het soms wel alsof pubers alleen maar slecht eten en het gezonde laten staan.

De kindereetcoaches van spruitjes en Zo! zien regelmatig ouders die zich, vaak terecht zorgen maken over hun kind. “Hij lust alleen maar frituur, iets anders krijgen we er niet in.” Of  “Ze eet zo weinig, volgens mij krijgt ze nooit genoeg voedingsstoffen binnen en ze is alsmaar moe.” Ook in de puberteit kan voeding een issue zijn. Waar je als ouder op jonge leeftijd je kind nog wel kon verleiden met zoete woordjes of beloningen, je puber bepaalt het allemaal zelf. Tenminste zo lijkt het.ook pubers geven strijd aan tafel

We geven je een aantal tips om ook je puber aan het gezonde eten te krijgen.

1 Blijf in gesprek met je kind, ook over eten.

Probeer er achter te komen waarom je kind  slecht eet. Leg uit waarom je gezond eten zo belangrijk vindt. Heb het vooral over gezond en niet over lijnen. Vooral voor meisjes is het echt niet goed als ze een ouder hebben die het constant over lijnen en diëten heeft. Moeders die zuchtend voor de spiegel staan en zichzelf afkraken geven naar hun dochters echt een verkeerd signaal af. Maar ook voor jongens is het beter om ons te richten op gezond. Gezond omdat we dat belangrijk vinden, gezond omdat we fit willen zijn. Gezond dus en geen dieet.

2 Betrek ook pubers bij het eten

Strijd aan tafel omdat het eten in hun ogen niet lekker is, of omdat er alweer hetzelfde op tafel staat? Prima, laat ze dan mooi zelf koken. Sowieso is het goed om je kind te leren koken. Er komt immers een tijd dat ze het zelf moeten doen. Geef ze een vaste dag in de week waarop zij verantwoordelijk zijn voor het eten. Natuurlijk moet het dan wel een gezonde maaltijd zijn.  Misschien vinden ze het leuk zelf recepten uit te zoeken, maar je mag ze ook best een handje helpen.

3 Korte termijn werkt niet

Jij wilt dat je puber gezond eet, omdat het goed voor ze is. Gezond eten verhoogd de weerstand, het voorkomt overgewicht en het is beter voor je gezondheid en daar heb je vooral later profijt van. Maar helaas, onze pubers zijn helemaal niet gericht op later, die leven nu en zijn vooral bezig met korte termijn. Dus later, dat is voor hun nog heel ver weg. Belangrijk dus om iets te kiezen waar ze nu last van hebben  en waar gezonde voeding invloed op heeft. Acne! Gezond eten is goed voor je huid. Een mooi middel om je puber toch over te halen gezond te eten.

De strijd aan tafel pubers4 Negeer!

Je kunt wel overal op reageren, maar het hoeft niet en ik raad je ook aan dat niet te doen.  Soms is het heel verstandig om even niet te reageren als je puber mekkert. Net als bij jonge kinderen willen ook onze pubers aandacht en ook hier geldt dat negatieve aandacht ook aandacht is. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal. Reageer wel op goed gedrag en prijs je dochter of zoon dan natuurlijk wel.

5 Wees zelf positief over eten

Ook je puber ziet jou als voorbeeld, ook al voelt het voor ouders vaak niet zo ook pubers spiegelen zichzelf aan jou. Dat wat jij doet is de norm. Niet vreemd dus dat als jijzelf lui op de bank ligt met je iPad en een zak chips, je zoon of dochter dit ook gaat doen. Reageer jij bij het zien van de witlof negatief en roep je heel hard “Dat lust ik niet.” Dan zal je kind ook minder enthousiast worden over het eten. Belangrijk dus om het goede voorbeeld te geven en te laten zien hoe lekker of eten is.

6 Maak het gezellig aan tafel

De warme maaltijd, meestal het avondeten is naast gewoon een maaltijd ook even een moment om aandacht voor elkaar te hebben. Hoe was jouw dag ? Wat heb je gedaan? Tijd voor elkaar is belangrijk. Zeker omdat je graag op de hoogte wilt blijven van wat er in het leven van je kind speelt. We zeiden het al bij tip 1, blijf in gesprek met je kind. Juist samen eten is een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan. Maak het gezellig aan tafel. Dus negeer het gemopper en focus op goed gedrag. Laat zien dat het eten lekker is.

7 Stel regels

Juist omdat het zo belangrijk is om samen tijd met elkaar door te brengen is het goed om regels te stellen. Aan tafel geen mobieltjes of tablets. De wereld van onze kinderen speelt zich grotendeels online af. Chatten met vrienden, even nog die serie af kijken nog een mailtje sturen. Het lijkt vaak wel alsof ze de hele dag met hun mobiel bezig zijn. Daarom is het goed om regel te stellen. Aan tafel wordt er niet gebeld, gechat of ge-appt. Uiteraard dan ook niet door de volwassenen aan tafel.

8 Zorg voor een gezond huis

Pubers hebben een enorme behoefte aan voedingsstoffen. Niet altijd nemen zij zelf de gezonde zaken. Van hun zakgeld of inkomen worden vaak snacks gehaald.  Croissantjes in de pauze in plaats van jouw volkoren boterhammen. Candy bars of hele zakken chips in het tussenuur. Omdat ze buitenshuis al vrij vaak voor de minder gezonde producten kiezen is het goed om ervoor te zorgen dat de thuis omgeving gezond is. Zorg dat er voldoende rauwkost is, fruit en  volkoren crackers bijvoorbeeld. Zodat ze die pakken als ze thuis zijn. Bedenk, wat er niet is kunnen ze ook niet nemen.

9 als er echt problemen zijn

Soms maak je je als ouder echt zorgen, omdat je kind echt niets eet of omdat je kind juist veel te veel eet. Als er echt serieuze problemen zijn schakel dan hulp in. Je hebt eetproblemen en eetstoornissen. Bij eetproblemen hebben we het over lastige eters, weinig lusten,  eenzijdig eten,  overgewicht. Bij eetstoornissen  gaat het over veel diepere problemen, anorexia, boulimia en bijvoorbeeld ernstige obesitas. In beide gevallen kan hulp van buitenaf handig zijn maar in gevallen van eetstoornissen is het ook echt nodig. Schakel dan echt hulp in en neem contact op met de huisarts, deze kan je verder helpen en er voor zorgen dat je kind bij de juiste instantie terecht komt.

10 Geniet!pubers en de strijd aan tafel

Ook al zijn ze misschien af en toe wat lastig, pubers zijn ook heel erg leuk. Geniet dus van je puberzoon of dochter.  Lach om hun vaak toch echt wel grappige opmerkingen, en bedenk…ook die puberteit is maar een fase!

Is er sprake van overgewicht bij jouw puber dan kan een kindereetcoach van Spruitjes en Zo! jullie daar heel goed bij helpen. Geen dieet, geen afzien of moeilijk gedoe maar stap voor stap een gezond eetpatroon en een gezond gewicht behalen en behouden. Dat is waar wij voor staan.

Interessant? Delen met je vrienden ››