Facebook Linkedin Twitter
Een dikke voldoende voor je BMI?

Kinderen en jongeren voldoende voor BMI Een dikke voldoende voor je BMI

Gisteren las ik een bericht in de krant over kinderen die een rapportcijfer gaan krijgen voor hun BMI. Of wel hun gewicht. Het gaat hier om een proef, om kinderen te stimuleren om gezonder te gaan eten en om minder te gaan wegen. Een rapportcijfer. Het eerste dat ik dan bedenk is, waarom een rapportcijfer voor de kinderen? Waarom niet voor de ouders? Ouders zijn immers verantwoordelijk voor hun kinderen en bepalen wat hun kinderen eten. Kinderen zijn in deze kwestie afhankelijk van. Beetje oneerlijk dus om de kinderen te gaan beoordelen op iets dat de ouders eigenlijk moeten doen.

Zie je het al voor je: “Tja, Pietje, je hebt een onvoldoende voor BMI. Je weegt teveel, je moet echt afvallen!” Pietje: “Ja meester, ik ga mijn best doen!”Pietje komt vervolgens thuis, vindt zijn vader daar al chips etend op de bank. Vraagt nog wat eten we vandaag en krijgt als antwoord, weet ik niet, pak maar wat. Vervolgens vindt Pietje niets gezond en schuift aan bij pa op de bak om de chips te eten. Beetje overdreven? Misschien wel, maar geloof me…deze dingen gebeuren.

Kinderen zijn net papegaaien. Ze apen ons ouders de hele tijd na. Eet jij als ouder gezond, dan zal je kind ook eerder geneigd zijn gezond te gaan eten. Hang jij op de bank met een zak chips, dan moet je niet vreemd op kijken als je kind dit ook gaat doen. Ouders behoren hun kinderen te stimuleren. Maar helaas gebeurd dat niet in alle gevallen. Overgewicht onder kinderen neemt steeds meer toe. Steeds meer kinderen hebben last van overgewicht. Last van ja! Want overgewicht is niet leuk!

De kinderen die bij ons op consult komen willen maar al te graag van die overtollige kilo’s af. Ze willen niet opvallen door hun gewicht. Ze willen net als de rest zijn. Ze willen mee kunnen komen met sport. Ze willen afvallen. En afvallen is erg zwaar. Zeker voor kinderen. Want afvallen betekent je gewoontes veranderen en dat is moeilijk. Want als snoep en vet en veel en niet bewegen je gewoontes zijn, moet je hard aan het werk om daar gezonde gewoontes van te maken. Afleren is moeilijker dan aanleren. Daarom is het ook zo belangrijk dat je van jongs af aan je kind leert dat gezond eten en lekker bewegen erbij horen. Dan worden deze twee namelijk jullie gewoontes en voorkom je een boel leed.

Als moeder van 3 kinderen weet ik dat het niet altijd gemakkelijk is. Andere kinderen mogen altijd alles en jou kinderen nooit iets. Toch blijf ik mijn kinderen gezond eten voor zetten en blijf ik ze stimuleren om lekker te gaan sporten. Omdat het goed voor ze is en ik graag het beste voor mijn kinderen wil. Omdat ik weet dat ze nu misschien af en toe mekkeren maar het later echt wel zullen weten te waarderen. Wat dat betreft zou zo’n cijfer misschien toch niet zo slecht zijn. Ik weet zeker dat wij een dikke voldoende gaan scoren. En jullie?

Interessant? Delen met je vrienden ››