Facebook Linkedin Twitter
Een gewoonte en overgewicht kinderen

Een gewoonte en overgewicht kinderen?

Afgelopen week liep ik om 11 uur ’s ochtends door de supermarkt. In die supermarkt was ook een jonge moeder met haar kinderen, een jongetje van pakweg anderhalf en een iets ouder meisje. Moeder duwde een wandelwagen met beide kinderen erin. Het jongetje was duidelijk moe en had geen zin meer in boodschappen doen, hij huilde er dan ook flink op los. Ik passeerde de een paar keer en bij het derde gangpad realiseerde ik me dat het jongetje gestopt was met huilen. Reden: Hij had van moeders een zak chips gekregen…chips

Ik doe het nooit, wildvreemde mensen in winkels aanspreken op hun gedrag, en deze keer uiteraard ook niet. Maar man, ik moest zowat mijn tong afbijten. Want had die moeder niet door dat ze op deze wijze voor overgewicht bij haar kind kon zorgen? Was ze zich er niet van bewust dat kinderen gezonde voeding nodig hebben? Daarom speciaal voor deze moeder en alle andere moeders die ook wel eens last hebben van huilende kinderen in de winkel een aantal tips.

Voorkom overgewicht kinderen!

  • Geef je kind geen snoep of snacks omdat het huilt. Troosten doe je met zachte woordjes en knuffels. Geef je een kind omdat het huilt bijvoorbeeld chips, dan zal het de volgende keer als het huilt ook chips verwachten. Op die manier creëer je een neerwaartse spiraal, met misschien wel overgewicht als resultaat.
  • Kijk op de klok voordat je je kind iets te snoepen geeft. Om 11 uur ’s ochtends aan de chips is niet verstandig. Niet voor je kind en niet voor jou. Als je kind alleen ontbeten heeft is het tegen 11 uur echt wel toe aan een tussendoortje. Liefst eigenlijk al iets eerder waarschijnlijk. Kies dan voor een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit, een rijstwafel of een bakje yoghurt.
  • Ben je in de winkel en krijgt je kind trek, dan kan je er voor kiezen je kind bijvoorbeeld een banaan of een krentenbolletje te geven. Deze producten zijn aanwezig in de winkel en als je het bij de kassa gewoon even meldt en betaalt vinden ze het vast geen probleem.
  • Geneer je niet als je kind huilt in een winkel. De meesten van ons hebben ook kinderen en we weten dat die af en toe huilen.

In plaats van honger zou je kind ook dorst kunnen hebben of gewoon moe zijn. Beide oorzaken worden niet opgelost met het geven van een zak chips.gewoonte

Een gewoonte aanleren

Ik hoop oprecht dat deze moeder die dag en uitzondering maakte, maar ik ben bang dat dit gedrag voor haar een gewoonte was geworden. Een gewoonte die zowel voor haarzelf als voor haar zoontje geen gezonde gewoonte is. Want iedere keer beloond worden met chips of iets anders te snacken als je huilt, dat kan ervoor zorgen dat je overgewicht creëert. Een kind is wat dat betreft een spons, het leert snel. En als huilen snoep oplevert dan zal je kind vaak huilen! Deze  gewoonte  is ontstaan uit angst en schaamte. “ Wat moeten al die mensen wel niet denken…” Een gewoonte die langzaam is gegroeid. Kind huilt, moeder geeft chips, kind is stil. Kind huilt weer, moeder geeft weer iets te snoepen, kind is weer blij… En zo voorts, een slechte gewoonte is een feit.

Kinderen opvoeden is lastig, bij de mijne zat er bij geen van drieën een gebruiksaanwijzing bij. Maar met een beetje goede wil en je gezonde verstand gebruiken kom je een heel eind. Ik weet zeker dat deze moeder diep van binnen heus wel weet dat je kind chips geven om 11 uur in de morgen geen goed idee is. Maar zoals gezegd, waarschijnlijk is dit een gewoonte die is ontstaan. Gewoontes zijn lastig af te leren. Belangrijk dus om direct goede gewoontes aan te leren. Mocht deze moeder dit blog lezen dan wil ik haar van harte uitnodigen om eens een kop koffie te komen drinken!

Interessant? Delen met je vrienden ››