Facebook Linkedin Twitter
Een gezonde sinterklaasperiode: Een gezonde sinterklaasperiode

Een gezonde sinterklaasperiode

sinterklaas en snoep lastig voor kind met overgewichtSinterklaas is weer in het land, altijd weer een gezellige periode! De meeste kinderen zijn er helemaal vol van; ‘wat gebeurt er vandaag weer allemaal in het sinterklaasjournaal, zal dat wel allemaal goed komen? Wanneer mag ik mijn schoen zetten? En wat komt er op mijn verlanglijstje te staan?’ Als ouders hebben we het er maar druk mee om alle vragen te beantwoorden en de spanning er omheen in goede banen te leiden. En die speelgoedboeken van de winkels! Dan zeg je: ‘Zet maar een kruisje bij wat je wilt vragen’, en dan krijg je na een half uur het boek terug met alle bladzijden vol met kruisjes…

Dat wordt dan weer keuzes maken voor papa en mama. Je gunt je kind natuurlijk alles, maar dat is niet mogelijk. En het is ook niet goed om altijd maar alle wensen te vervullen en alles te geven wat je kind wil. Zo leert hij of zij niet tevreden te zijn met wat het wél krijgt. Op een ander gebied is dit ook heel belangrijk; op het gebied van ‘suikergoed en marsepein’. Sinterklaas is toch voor veel mensen een feest van lekkers en veel snoepen. De supermarkten spelen hier natuurlijk een grote rol in, vanaf augustus zijn de pepernoten en chocoladeletters alweer volop te koop. De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! weten hoe lastig deze periode kan zijn voor kinderen met overgewicht en hun ouders, maar ook als je kind geen overgewicht heeft is deze periode soms gewoon wat moeilijker. We geven je tips:

Hoe ga je hier als ouder mee om als jouw kind wat te zwaar is?

  • Koop het, en met het bedoelen we natuurlijk snoep en lekkernijen nog niet zo vroeg.
  • Koop ook geen grote kilo-zakken, maar een kleiner zakje. Van pepernoten eet je snel veel, ze zijn klein. En hoe groter de voorraad, hoe sneller je dooreet.
  • Geef een kleine portie per keer in een bakje. Op is op!
  • In veel winkels kunnen kinderen hun schoen zetten. Doe hier niet aan mee. De schoenen worden bijna altijd gevuld met snoep. Laat je kind thuis een paar keer zijn of haar schoentje zetten en op school ook als dat wordt gedaan. Dat is echt genoeg. Doe zelf ook niet altijd iets te snoepen in de schoen. Een klein cadeautje is net zo leuk.

Je kunt ook zelf pepernoten bakken met je kind. Je kunt dan zelf de hoeveelheid suiker bepalen die je gebruikt. Met onderstaand recept worden de pepernoten wat minder zoet, maar net zo lekker. Door volkoren meel te gebruiken, worden ze nog wat gezonder!

100 gram volkoren meel
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 theelepel speculaaskruiden
1 snufje zout
4 eetlepels vloeibare margarine
2 eetlepels halfvolle melk

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle ingrediënten door elkaar. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Maak kleine bolletjes van het deeg. Bak de pepernoten 20 minuten.

Wil jij als ouder weten hoe je deze tijd echt gezonder door kunt komen en heb je behoefte aan tips en advies, neem gerust contact met ons op. We hebben ook leuke ouderavonden die we bijvoorbeeld bij jullie op school kunnen geven. Maar uiteraard ben je ook welkom voor een consult in je eentje. De kindereetcoaches helpen je graag verder.

 

 

Interessant? Delen met je vrienden ››