Facebook Linkedin Twitter
Eet jij voldoende vezels?

Vezels

Vezels zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Toch halen we de dagelijkse aanbevelingen niet. In België ligt de norm voor de vezelinname op 25 tot 30 g vezels per dag. Slechts 18% van de Belgische bevolking haalt de drempel van 25 g/dag. Volgens de gezondheidsraad in Nederland moet er dagelijks 30 tot 40 g vezels gegeten worden. Op dit moment haalt slechts 10% van de Nederlanders die hoeveelheid.

Vezels zijn van nature enkel in plantaardige producten terug te vinden. Belangrijke bronnen van vezels zijn groenten, fruit, aardappelen, brood, peulvruchten, noten en zaden. Volkoren graanproducten bevatten meer vezels doordat bij het malen van de graankorrels of het pellen van de rijst het grootste deel van de vezels verwijderd wordt.

Er worden heel wat gezondheidsvoordelen toegeschreven aan het eten van vezelrijke voedingsproducten. Zo zorgen vezels voor een goede stoelgang. Ze oefenen een positieve invloed uit door preventief te werken tegen obesitas, hart- en vaatziekten, darmkanker, borstkanker, diabetes type 2. En ze dragen bij tot het verzadigingsgevoel na het eten.

Als er op een verpakking staat dat een product een ‘bron van vezels’ is, dan moet een voedingsmiddel tenminste 3 gram vezel per 100 gram bevatten of 1,5 gram per 100 kcal.

Staat er ‘rijk aan vezels’ dan geldt dat een product tenminste 6 gram vezel per 100 gram moet bevatten, of 3 gram per 100 kcal.

Ben je benieuwd naar jou vezelinname, doe de vezeltest.

Door slim te kiezen, kan je jou vezelinname gemakkelijk verhogen.

Ik geef jullie alvast een recept voor een vezelrijk ontbijt mee:

Een fruitige muesli met yoghurt

Ingrediënten (4 personen)

  • 100 g havervlokken
  • 40 g pompoenpitten
  • 75 g noten, grof gehakt (hazelnoten, paranoten, walnoten, amandelen, cashewnoten)
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 50 g honing
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Handvol geraspte kokos
  • Handvol gedroogde vruchten (rozijnen, veenbessen of stukjes abrikozen)
  • Snuifje kaneel
  • Snuifje zeezout
  • 2 kiwi’s
  • 125 g bosbessen
  • 600 ml Mild & Creamy Natuur van Alpro soya alternatief voor yoghurt Natuur

Bereiding

  1. Begin met de muesli: meng alle droge ingrediënten, behalve de gedroogde vruchten, in een kom. Laat de kokosolie en de honing smelten in een steelpan en doe dit mengsel bij de droge ingrediënten. Meng goed.
  2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Spreid de muesli gelijkmatig uit over de bakplaat en zet die 20 tot 25 minuten in de oven. Roer de muesli na 10 minuten om, zodat hij niet aanbrandt. Zet tijdens de laatste minuten ook de gedroogde vruchten in de oven.
  3. Laat de muesli afkoelen en bewaar hem in een luchtdichte pot.
  4. Verdeel de yoghurt over 4 kommen met schijfjes kiwi en bosbessen. Bestrooi dit overheerlijke ontbijt met de muesli.
  5. Geniet van je vezelrijk ontbijt.
Interessant? Delen met je vrienden ››

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *