Facebook Linkedin Twitter
Eten en emoties

Eten en emoties.

Aan eten zitten vaak emoties verbonden. Herinneringen aan vroegere tijden. Geuren die een bepaald beeld oproepen. Zo vroegen we onze kindereetcoach Leila naar haar lievelingseten en kwam zij met het volgende mooie antwoord:

Hartige taart met veel groenten.

Waarom is dit mijn lievelingsgerecht?Ik houd van de combinatie van het knapperige deeg en de zachte vulling, maar er zit ook een emotie achter.

De oorsprong van mijn liefde voor hartige taarten is de preitaart van mijn moeder. Zij kon die super lekker maken en ogenschijnlijk stond die zo op tafel. Voor mij bakte ze altijd een vegetarische variant, dus zonder vlees. Heerlijk met kaas door het deeg, door de vulling en uiteraard als toplaag. En het mooiste van al, je hoefde het deeg niet uit te rollen, je duwde het deeg in de vorm.Dat recept heb ik een aantal maal proberen na te maken, maar ik krijg hem nooit zo lekker als mijn moeder die kon maken.Maar sinds ik een bak-boek van Michel Roux (niet jr.) heb gekocht, maak ik nu ook lekker deeg.

En het leuke is, mijn zoontje wil ook altijd meehelpen. Kneden, rollen, wassen en snijden van groenten, kaas raspen (en daarna met opeten uiteraard).

De vulling maakt mij niet zoveel uit, in ieder geval veel groenten, ei, kaas, melk en soms room. Als er een stukje over is of als mijn zoontje vol zit tijdens de avondmaaltijd, mag hij voor de volgende dag een stukje meenemen voor het 10-uurtje op school. Dat vindt hij super lekker.

En dan is de cirkel weer rond.

Emotie

Je ziet het, een bepaald gerecht kan zoveel meer betekenen dan alleen maar eten. Warme herinneringen aan een ouder of grootouder. Herinneringen aan een vakantie. Eten roept soms emoties op. Welk gerecht heeft voor jou een speciale betekenis. Waar wordt je blij van als je het eet? Wie zit er achter het verhaal? Is het jouw moeder net als bij Leila, of misschien je om? Vertel het ons hieronder. We horen het graag van je!

Interessant? Delen met je vrienden ››