Facebook Linkedin Twitter
Frisdrank en pubers

Frisdrank en pubers

In veel gezinnen wordt er behoorlijk wat frisdrank gedronken. Met frisdranken bedoelen we alle met suiker gezoete dranken. Dus cola, sinas, Sprite, maar ook appelsap, yoghurtdrank en bijvoorbeeld diksap of ranja. Veel met name pubers drinken deze dranken maar al te graag. Daar waar ouders bij jonge kinderen nog wel grenzen stellen aan de hoeveelheden frisdrank die mogen worden genomen, laten ze het bij de pubers vaak los. Logisch, want hoe ouder je kind hoe meer zelfstandig het wordt en dus hoe meer beslissingen het zelf zal nemen. Toch kan het geen kwaad op het gebied van frisdranken hier en daar iets bij te sturen.

Frisdrank en regels

Regels als geen frisdranken door de weeks, maar alleen water en thee kunnen heel goed helpen. Frisdrank is extra, het hoort niet bij je dagelijkse benodigdheden. Behandel het dan ook als extra. Gebak eet je toch ook niet iedere dag?

frisdrank als standaard?

Kinderen, jong en ouder hebben een voorkeur voor zoet. Frisdranken zijn daarom erg aantrekkelijk voor hen. Het smaakt zoet, en dat vinden ze lekker. Drinken zij veel frisdranken dan zal zoet alleen maar aantrekkelijker worden. Leer je je kinderen van jongs af aan water te drinken dan zal die drang naar zoet veel minder zijn. Zij zullen water als normaal ervaren en frisdranken als iets extra’s zien. Dat geldt ook voor yoghurtdrank. Geef jij je kind geen melk of karnemelk maar een zoete yoghurtdrank, dan zal dit de voorkeur hebben en de gewone melk of karnemelk zal als minder lekker worden ervaren. Maar is je kind gewend melk te drinken dan zal dit heel normaal zijn. Gedrag is toch aangeleerd.

Frisdrank en jouw invloed

Natuurlijk, toen je kind jonger was had je meer invloed. Je was er immers bijna altijd bij als er iets werd gegeten of gedronken, en was je er niet bij omdat je kind moest overblijven op school dan wist je tenminste wat er in het lunchtrommeltje zat. Bij pubers is dat toch wel anders. Zij zijn vaker weg, hebben meer mogelijkheden om buiten de deur te eten en te drinken. Kunnen van hun zelf verdiende geld zelf frisdrank kopen in de supermarkt of ergens anders. Daar heb jij geen zicht op, maar wel invloed!

Praat met je kind over voeding. Leg uit waarom je het belangrijk vindt dat er gezond gegeten en gedronken wordt. Leg de nadruk daarbij altijd op gezondheid en nooit op gewicht. Je denkt misschien dat je puber nooit naar jou luistert maar dat doen ze echt wel. Zorg er bovendien voor dat er thuis gezond wordt gegeten en gedronken. Haal die frisdranken niet teveel in huis, of haal ze alleen op feestdagen of weekenddagen. Stel regels en hou die vast. Ongemerkt zullen je kinderen die regels ook buitenshuis vasthouden. Maar wees ook weer niet te streng, als er nooit iets mag dan wordt het verboden goedje alleen maar interessanter.

 

Interessant? Delen met je vrienden ››