Facebook Linkedin Twitter
Gewoontes veranderen

Gewoontes veranderen.

Als gewichtsconsulente kom ik regelmatig bij andere mensen thuis. Dat is erg prettig, voor mij. Want dan kan ik namelijk zien hoe het er bij anderen aan toe gaat. In dit geval gaat het me dan niet alleen om het eetpatroon en de producten die mensen gebruiken, nee…het gaat me ook om het huis zelf. Dat is niet iets beroepsmatig maar puur eigen belang. Het is namelijk zo, ik ben een beetje een chaoot. Ik ruim wel op hoor, maar op de een of andere manier ziet ons huis er altijd een beetje gekreukt uit (uitspraak van onze middelste die we er maar inhouden). Ik stofzuig en dan denk ik “Ja.” Vervolgens draai ik me om, en dan ligt er weer een stapel boeken. Of tijdschriften of was… herkenbaar?

Gelukkig voor mij schijnbaar wel. Want regelmatig kom ik ergens en dan roepen mensen al bij de voordeur “Let niet op de rommel.” Wat bij mij altijd een blijk van herkenning geeft. Waar ik dan weer helemaal vrolijk van wordt. Zie je wel, anderen hebben dit ook! Die rommel ontstaat natuurlijk niet zomaar. Bij mij weet ik heel goed hoe het komt. Ik houd van stapeltjes en doosje met prulletjes en kastjes en bakjes. Ik houd niet van opruimen en stoffen en dweilen. Ik doe het wel hoor, ik hou namelijk wel van schoon. Schoon is trouwens echt iets anders dan opgeruimd. Maar die prulletjes, die horen schijnbaar bij mij.

Gewoontes veranderen…

Bovendien werken mijn gezinsleden ook niet echt mee. Zo hebben ze na al die jaren het begrip wasmand nog nooit begrepen. Heeft mijn man die echt wel een beetje een nerd is op het gebied van computers en elektronica, echt geen flauw idee hoe een strijkijzer werkt. En verzameld onze middelste dochter van alles, liefst in potjes en doosjes en bakjes…waar ik natuurlijk alle begrip voor op kan brengen. Maar echt opgeruimder wordt het er niet van.

Dat komt omdat het gewoontes zijn die er zijn ingesleten. En wil je gewoontes veranderen dan moet je dat goed aanpakken. Structureel het nieuwe blijven doen, want dan wordt dat weer een gewoonte.Dat doe ik dus niet. Dat structureel volhouden bedoel ik. Ik start ergens aan. Bijvoorbeeld de was, dan bedenk ik, vanaf nu houd ik de was gewoon bij. Ik was iedere dag, strijk het iedere dag en zorg er iedere dag voor dat de schone was weer netjes in de kast ligt voordat ik naar bed ga. U voelt hem al aankomen…dat gaat 2 misschien 3 dagen goed en de 4e dag stap ik alweer van mijn nieuwe gewoonte af en verval ik in mijn oude gewoonte. Met als gevolg dat ik dan een aantal dagen later bergen was sta weg te werken.

Nou is het natuurlijk niet echt van levens belang om mijn verkeerde gewoontes aan te pakken. Want niemand heeft er last van, anders hadden ze me waarschijnlijk wel ingeruild voor een ander modelletje, dat wat beter op zou ruimen…

Gewoontes veranderen omdat het moet.

Maar op andere vlakken kunnen hardnekkige gewoontes echt heel vervelend zijn. Zelfs gevaarlijk. Namelijk op het gebied van verkeerde eetgewoontes. Door een verkeerd eetpatroon en door ingesleten gewoontes kan je behoorlijk veel leed ondervinden. Dan is het wel heel erg belangrijk om je gewoontes te gaan veranderen. En weet je wat heel grappig is, ik kan je daar echt heel goed bij helpen. Want behalve dat ik veel kennis over gezonde voeding heb, weet ik namelijk precies wat je moet doen om te veranderen. En ik weet ook hoe moeilijk dat is.

Interessant? Delen met je vrienden ››