Facebook Linkedin Twitter
Gezond eten, Vitamine dossier: Gezond eten, Vitamine dossier

kinderen met overgewicht vitamaminesGezond eten, Vitamine dossier

De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! zetten zich dagelijks in om het overgewicht onder kinderen en jongeren te verminderen. Dat doen ze door samen met kinderen en ouders te werken aan het verbeteren van het eetpatroon en zo te werken aan een gezond gewicht. Maar behalve belangrijk voor je gewicht is voeding ook een belangrijke leverancier van viltmanies en mineralen. En die heb je hard nodig! Want niemand wil graag ziek worden, dus werk je aan je weerstand. Maar soms vraag je je af, heb ik extra ondersteuning nodig? Heeft mijn kind extra vitamines nodig?

Als jullie gezond eten, en dat geldt zowel voor je kind als voor jezelf is aanvullen in de vorm van vitaminepillen niet noodzakelijk. Alle vitamines die je nodig hebt zitten in gezonde voeding. Gevarieerd eten is hierbij belangrijk. Op die manier krijg je alle vitamines binnen die er zijn. Een appel is gezond, maar levert allen die vitamines die een appel bevat, eet dus naast die appel ook eens banaan, bessen, mandarijnen, kiwi… afijn, variatie dus!

Een vitaminepil als bijvoorbeeld een multi-vitamine is ook geen vervanging voor een gezond eetpatroon. Het eten van verschillende soorten groente en fruit is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze helpen ook om op gewicht te blijven.

Toch zijn er wel momenten waarop je lichaam wel die extra ondersteuning kan gebruiken. In onderstaande tabel kun je heel goed zien of jij of je kind iets extra’s zou moeten hebben:

Wanneer heb je wel extra vitamine nodig?

  • Kinderen tot 4 jaar moeten elke dag vitamine D slikken. Dat wordt ook aanbevolen voor zwangere vrouwen en vrouwen ouder dan 50 jaar, ouderen en mensen met een donkere huid.
  • Veganisten wordt aangeraden vitamine B12 te slikken.
  • Vrouwen die zwanger willen worden wordt aangeraden extra foliumzuur te slikken.
  • Kinderen die borstvoeding krijgen hebben de eerste 3 maanden een vitamine K-supplement nodig. Dat geldt ook voor kinderen die minder dan 500 milliliter kunstmatige zuigelingenvoeding per dag drinken.

Het is natuurlijk lastig om in te schatten of jullie gezond eten. Of je kind voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Wil je dat graag wel weten of maak je je zorgen over het eetpatroon van je kind, maak dan een afspraak bij een van onze kindereetcoaches. Zij helpen je graag verder. Vaak is een kort consult al voldoende, even overleggen, even je verhaal kwijt, even weer op het juiste spoor. We zijn er voor!

Interessant? Delen met je vrienden ››