Facebook Linkedin Twitter
Het aller beste

Het aller beste, dat wil je voor je kind. Voor je kind doe je alles. Laten we even eerlijk zijn, als ouder wil je het aller beste voor je kind. Je wilt dat ze het goed hebben, je wilt ze verdriet besparen, je wilt ze beschermen tegen al het onrecht en gevaar. Kortom, het aller beste.

Maar wat is het aller beste? Want als het op eten aankomt zien de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! heel veel ouders hun kind niet het aller beste geven maar vooral het aller lekkerste. Dat wat het kind lekker vindt dan. In de supermarkt zie je het vaak gebeuren. Karretjes worden vol geladen met boodschappen en als het kind in kwestie mee is dan wil het graag ook wat kiezen. “Mama ik wil een lekker broodje” en hopla, daar gaan de croissantjes. En “mama mag ik een lekker toetje?” en ja, dat mag dus hupsakee daar verdwijnt ook een suikerrijk snoep toetje in het karretje. “Ik wil die koekjes, want die zijn lekkerder!” en ook de koekjes verdwijnen net zo gemakkelijk in het karretje.

Natuurlijk, je weet niet hoe er dagelijks wordt gegeten als je dit zie gebeuren in de supermarkt. Misschien eet kindlief wel iedere dag heel gezond en is dit een uitzondering. We hoop het, maar gezien het aantal kinderen met overgewicht vermoeden we dat dit gedrag veel vaker voorkomt.

Ouders die toegeven aan de wensen van hun kind. Terwijl, als we het beste willen voor ons kind dat kind eigenlijk een appel zou moeten eten of een volkoren boterham. Dat is immers het aller beste.

“Ik vind het lastig haar iets te weigeren.” Is iets dat we vaak hoor van moeders en vaders. “Ik kan geen nee zeggen”  Ouders vinden het vaak erg lastig om ‘streng’ te zijn. Ze willen graag dat hun kind hen als ouders leuk vindt en zijn bang minder leuk te worden gevonden als ze ‘streng’ zijn.

Er zit een verschil tussen streng zijn en duidelijk zijn. Als jij als ouder veel verbied, zonder enige reden of uitleg. Als er totaal geen ruimte is voor onderhandelen, als er straf volgt als er niet wordt geluisterd, dan ben je streng. Maar als jij duidelijk bent en regels stelt en die zelf ook voor leeft en niet boos wordt maar uitleg geeft dan ben je niet alleen maar streng, dan ben je vooral duidelijk.  Streng wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar dat is het helemaal niet altijd. Kinderen hebben een grote behoefte aan duidelijkheid. En soms moet je als ouders even streng zijn, dat is jouw taak als ouder.

Als we tijdens de begeleiding aan kinderen vragen hoe hun ouders hen kunnen helpen bij het afvallen en gezond eten, dan is het antwoord bijna altijd “Vaker nee zeggen!” Kinderen willen dat ouders de leiding nemen. Willen dat en hebben dat ook nodig omdat ze het zelf nog niet kunnen.

Het aller beste voor je kind is niet een croissantje en een suikerrijk toetje, is niet die hele zak chips en die rol koekjes. Het aller beste voor je kind is dat jij als ouder duidelijke regel stelt over eten.  Dat de basis gezond is. Nee zeggen kan ook op een vriendelijke manier. “Ja, je mag een broodje. Welke wil je, deze volkoren of deze muesli bol?”  “Nee, we nemen nu geen toetje mee, dat doen we alleen in het weekend.” “Ja, zaterdagavond dan mag je een bakje chips.”

Duidelijkheid, regels die jezelf ook naleeft, dus het goede voorbeeld zijn en grenzen stellen. Dat is het aller beste voor je kind. Zeker op het gebied van eten.

Interessant? Delen met je vrienden ››