Facebook Linkedin Twitter
Invloed van haast op kinderen

Invloed van haast op kinderen

Elke (werk)dag gebeurt het weer……Tijd om te ontbijten is er niet. Iedereen moet naar zijn werk of school en het is elke ochtend haasten. Je kind krijgt op de valreep een Snelle Jelle mee voor onderweg en jullie zwaaien naar elkaar. Tot vanavond!Herkenbaar? De invloed van haast op kinderen is groot. Niet ontbijten heeft gevolgen voor je kind. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet ontbijten thuis, vaak lager scoren op school. Ze zijn minder geconcentreerd en sneller afgeleid.

De gevolgen van haast op kinderen

Ja zeker! Grote kans dat je kind zich niet goed kan concentreren. Maar ook voor jezelf zijn er gevolgen. Die ongezonde koek weg bij de koffie is een rechtstreeks gevolg van het niet hebben ontbeten.  Zonder ontbijt weggaan is een gewoonte geworden en daar ben je niet trots op! Je voelt je schuldig ten opzichte van je kinderen en ook voor jezelf voelt het niet goed.

Wat zou je kunnen doen om dit haastgedrag te veranderen?

 • Sta een half uurtje eerder op. Zo heb je ruim de tijd om het ontbijt te maken en het rustig op te eten.
 • Zet ’s avonds alvast alles klaar voor het ontbijt en pak de tassen in.
 • Combineer je ontbijt met wat te drinken en wat fruit en vezels, zo heb je een stevige basis!
 • Misschien is yoghurt of havermoutpap een goed alternatief voor brood in jullie gezin.

Weer haast en weer van invloed op je kinderen!

Op het werk gaat alles prima en je eet rustig je lunch tussen de middag. De laatste afspraak loopt wat uit en ja hoor… De haast komt weer terug! Er is file en je bent maar net op tijd om je kinderen op te halen bij het kinderdagverblijf of oppas. Snel wip je nog even met je kinderen de plaatselijke supermarkt in. Alles ziet er heerlijk uit, want jij en je spruitjes hebben reuze honger. Je komt vervolgens de winkel uit met een pak kant en klare pannenkoeken en een pizza voor jou en je partner. Voor onderweg koop je voor iedereen een Mars en snel klok jij nog een energiedrankje weg, want er moet nog van alles gebeuren thuis…

Tja, ook dit gedrag heeft natuurlijk gevolgen voor je kinderen en ook voor jezelf. geen groente eten betekent dat je weinig tot geen vitamines en mineralen binnenkrijgt. De oplossingen die jij kiest zijn misschien wel gemakkelijk maar voedingsstoffen leveren ze natuurlijk amper. En weer voel jij je schuldig ten opzichte van je kinderen.

Anders doen?

 • Ga nooit boodschappen doen met een lege maag en met kinderen met een rammelende trek.
 • Plan je maaltijden een paar dagen van tevoren en maak een lijstje voor je naar de winkel gaat
 • Een pastamaaltijd met veel groenten staat ook zo op tafel en is een stuk voedzamer dan kant en klaar.
 • Maak een paar maaltijden op de dagen dat je het rustiger hebt. Je kunt deze invriezen en bij haast zo tevoorschijn toveren.
 • Maak een snelle maaltijdsoep. Ook dit kan de dag van tevoren!
 • Maak geen gewoonte van het afhalen van (frituur)maaltijden. Je kinderen geef je anders mee dat als je het druk hebt je niet kunt koken. Door wel te koken geef je juist wel het goede voorbeeld.
 • Bij een snelle maaltijd kun je ook wat rauwkost doen.
 • Een keer een broodje of boterham eten met een omelet, hamburger of een lekker stuk vis kan echt geen kwaad. Combineer met wat groenten.
 • haastEet zo vaak mogelijk aan een gedekte tafel en geniet!

Op deze manier voorkom je overgewicht en stress bij je gezin. Maak van elke maaltijd een klein mooi gezinsmomentje. Haast…….of niet?!

Interessant? Delen met je vrienden ››