Facebook Linkedin Twitter
Je kleuter kopieert etgedrag: Je kleuter kopieert eetgedrag

je kind kopieert eetgedragJe kleuter kopieert eetgedrag

Herken je dat, tot voor kort had je eigenlijk nauwelijks last van een slecht etend kind, of van een kind dat constant om snoepjes vraagt. Nee, jij had het goed voor elkaar. Jullie eten thuis gezond, je geeft je kind gezonde tussendoortjes en snoep heb je amper in huis. Tot nu, want sinds je kind naar de basisschool gaat is het opeens anders.

Je kind wil snoep en vraagt op de meest onmogelijke tijden om koekjes of andere lekkernijen. Wat is er aan de hand? Geen paniek, je kind kopieert gewoon gedrag dat hij of zij bij anderen ziet. Tot een jaar of 4 is de wereld van je kind vrij afgeschermd. Gaat je kind naar de kinderopvang dan zijn daar vaak duidelijke richtlijnen rondom voeding. Je kind weet waar het aan toe is. Ook als je kindje thuis blijft heb jij structuur in het eten. Op de basisschool is dit anders, daar komt je kind ineens in een compleet andere situatie terecht.

Regelmatig komen er bezorgde ouders op consult bij de kindereetcaoches van Spruitjes en Zo! Hun kind eet bijna niets, weigert gezonde groentes en is dwars en lastig. Aan tafel zitten is al een probleem en eten al helemaal. Soms zijn ouders aan het einde van hun latijn. Moe en vertwijfeld. Doe ik het wel goed, hoe kan het anders….

Je kleuter mist structuur

Was het op de opvang nog zo dat alle kinderen hetzelfde tussendoor kregen, op de basisschool moet iedereen zelf iets meenemen voor tussendoor en dat is uiteraard niet altijd hetzelfde dan wat jouw kindje meeneemt. Daarnaast gaat je kind nu bij andere kinderen thuis spelen, de eerste speelafspraakjes worden gepland. Leuk, maar ook dat betekent dat je kind andere gewoontes tegenkomt. Logisch dus dat je kind die andere dingen ook wil. Als een ander kindje koekjes mee naar school heeft is die appel opeens minder aantrekkelijk en als je bij een vriendje thuis een zakje snoepjes krijgt is dat natuurlijk erg lekker en wil je dat vaker. Moet je als ouder dan maar meegaan in dit gedrag?niet mogen snoepen werkt niet

Nee, het wordt tijd om je kind te leren dat er overal andere regels zijn. Op school gelden andere regels dan thuis en bij vriendjes thuis gelden ook weer andere regels. Daar moet je kind mee leren omgaan. Jij bent verantwoordelijk voor jouw kind en jij bepaalt de regels. Uiteraard moet je wel rekening houden met je kind, zijn of haar wereldje wordt groter en dat betekent dat de regels misschien wat moeten worden aangepast. Want een kind dat van jou nooit mag snoepen zoekt het ergens anders op en zal er over liegen, niet handig want dan heb jij er geen zicht meer op. Hoe pak je het verstandig aan?

5 tips voor kleuter en regels

  • Kies 1 dag per week uit en noem die koekjes dag. Op die dag hoeft je kind geen fruit mee naar school maar mag er een koekje mee.
  • Na schooltijd een snoepje, prima twee dropjes is al voldoende. Geef er een stuk fruit of wat rauwkost  bij.
  • Echt grote snoep zaken als chips of grote koeken beperk je en mogen bijvoorbeeld alleen in het weekend.
  • Komt er een vriendje spelen wijk dan niet van je eigen regels af.
  • Geef zelf vooral het goede voorbeeld en eet ook geen snoep maar kies voor rauwkost of fruit.

Heeft jouw kleuter last van overgewicht dan is gezond eten heel belangrijk. Een kind op deze leeftijd kan namelijk uit het overgewicht groeien als er aandacht voor dat gezonde eten is.De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! weten precies wat je kind moet eten en kunnen jou helpen om het gewicht van je kind te verbeteren. Kleuters hoeven zelf niet op consult te komen omdat ze te jong zijn. Als ouder ben je welkom om een afspraak in te plannen en samen met een kindereetcoach de situatie te bespreken en verbeteren. Ook als er sprake is van slecht eten of selectief eten ben je welkom.

Interessant? Delen met je vrienden ››