Facebook Linkedin Twitter
Je ontbijt overslaan: Je ontbijt overslaan

Je ontbijt overslaan

We zien het als kindereetcoaches regelmatig gebeuren.Kinderen die niet ontbijten, ouders die het ontbijt overslaan. Jammer en zeker niet slim, want je ontbijt is erg belangrijk. Niet alleen voor kinderen maar voor iedereen.we leggen het je uit.

Iedere dag heb je energie nodig, brandstof en deze energie of brandstof haal je uit je voeding. Veel mensen die willen afvallen gaan minder eten. Op zich natuurlijk niet verkeerd, want het overgewicht dat je hebt komt ergens vandaag en vaak is dat teveel eten. Maar toch is minder eten niet altijd een slim idee, zeker niet als je echt heel weinig gaat eten en maaltijden gaat overslaan. Want het overslaan van maaltijden lokt vaak juist meer eten uit.

Niet ontbijten, niet zo slimte weinig eten lokt meer snoepen uit

Stel je voor, je hebt niet ontbeten want je vindt dat je moet afvallen en dus moet je van jezelf minder eten. Maar rond een uur of tien krijg je echt enorme trek en moet je iets eten. Helaas, er is niets gezonds in de buurt dus ga je op zoek en ja hoor, je vindt een gevulde koek en die eet je op. Ook liggen er een la nog een paar toffees en ook daar eet je er drie van op. Resultaat:

  • 1 gevulde koek:  242 kcal.
  • 3 toffees: 77 kcal.

Totaal: 319 kcal.

Wel ontbijten, minder snoepen

Stel nu, dat je wel had ontbeten. Je had een bakje magere yoghurt genomen met een handje blauwe bessen en je had er een volkoren boterham met kipfilet bij gegeten. Bovendien had je voor tussendoor een appel in je tas gestopt. Resultaat:

  • 1 magere yoghurt: 56 kcal.
  • 1 handje blauwe bessen: 26 kcal.
  • 1 volkoren boterham: 82 kcal.
  • 1 halvarine: 21 kcal.
  • 1 kipfilet: 19 kcal.
  • 1 appel: 81 kcal.

Totaal: 285 kcal.

Zoals je ziet is het totale aantal calorieën bij het wel ontbijten en wel een tussendoortje nemen lager dan wanneer je niet ontbijt en toch maar op zoek gaat naar. Bovendien, het wel ontbijten en een tussendoortje bestaat uit voedingsstoffen, het is gezond eten dat je lichaam nodig heeft. Terwijl de gevulde koek en de toffees je lijf alleen maar vet en suiker leveren.

Zeker voor onze kinderen en dan met name de pubers is dit eetgedrag vaak de praktijk.Er wordt niet ontbeten en dan in de pauze gaan ze los in de supermarkt. Ze hebben deze helaas vaak dicht in de buurt van scholen liggen en bovendien hebben ze zelf het geld om te besteden in die winkels. Belangrijk om hier als ouder met je kind over in gesprek te gaan. Stel duidelijke regels,geen ontbijt dan de deur niet uit.Leg ook vooral uit waarom.

goed gevuld ontbijt helpt bij afvallenJe ontbijt, wil je niet kwijt!

Zo zie je maar dat het overslaan van het ontbijt (of zelfs te weinig eten bij het ontbijt) kan resulteren in meer snoepen en snaaien. Wees niet bang voor gezond eten en sla geen maaltijden over. Je lijf heeft die brandstof en voedingsstoffen hard nodig en bedenk, zit je maag vol met gezonde zaken dan is er geen ruimte voor snoep en snacks.

Vreemde ogen dwingen

Pubers zijn soms volhoudend in hun gedrag en als ouder kun je niet altijd doordringen en die strijd is vervelend.Als kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! weten we hoe dat is en kunnen we hierbij helpen. Vreemde ogen dwingen zeggen ze wel eens en dat is soms maar al te waar. Naar ons willen pubers vaak wel luisteren.Omdat we een autoriteit zijn, een vreemde en verder weg staan, er is geen emotionele band zoals er bij ouders wel is. Worstelt jouw puber met overgewicht twijfel dan niet langer en maak een afspraak.

Interessant? Delen met je vrienden ››