Facebook Linkedin Twitter
Je puber en alcohol: Je puber en alcohol

pubers en alcohol geen goed ideeJe puber en alcohol

Sinds een aantal jaren is de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken vastgesteld op 18 jaar. Toch wordt er beneden de 18 jaar ook nog alcohol gedronken door jongeren, vaak zelfs met toestemming van ouders. de kindereetcaoches van Spruitjes en Zo! maken zich daar zorgen over. Want alcohol op jonge leeftijd is niet gezond, we leggen het uit.

Dat de grens van 16 naar 18 is opgeschoven is niet om jongeren te pesten. Alcohol heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen van onze kinderen.  Deze zijn namelijk bij jongeren volop in ontwikkeling en iedere keer als er gedronken wordt sterven er hersencellen af, en deze komen ook niet weer terug. Maar niet alleen op je hersenen heeft alcohol invloed ook op je stofwisseling en organen. Daarbij komt ook dat alcohol veel suiker bevat en dus ook kan bijdragen aan overgewicht. Omdat het behoorlijk wat calorieën bevat:

Calorieën in alcohol

Breezer 180
Rosé (100 ml) 71
Rode wijn (100 ml) 82
Bier, pils (250 ml) 110
Droge witte wijn (100 ml) 67
Bier, oud bruin (250 ml) 90
Likeur (35 ml) 85
Whisky (35 ml) 85
Port (35 ml) 80
Rum (35 ml) 80
Vieux (35 ml) 70
Bessenjenever (35 ml) 65
Bier, alcoholarm en alcoholvrij (250 ml) 55

 

Ook het voedingscentrum heeft de adviezen voor alcohol bijgesteld naar liever niets, en dit geldt voor volwassenen. Alcohol is een genotsmiddel en valt daarmee in dezelfde categorie als roken of drugs. Toch blijven wij gezellig drinken en laten we dus zelfs toe dat onze kinderen dit doen.

Alcohol, geen gezond ideealcohol en jongeren

Jammer want voor jongeren is alcohol echt geen gezond idee. Veel jongeren drinken bovendien erg veel als ze drinken, ze krijgen dan in zeer korte tijd erg veel alcohol binnen. Met alle gevolgen van dien. Wist je trouwens dat jongeren sneller dronken zijn dan volwassenen en dat meisjes minder alcohol kunnen drinken dan jongens? Dat heeft te maken met de hoeveelheid vocht in het lichaam. Heb je minder vocht, zoals meisjes dan ben je dus eerder dronken.

Tijdens de opvoeding werkt het vaak niet om dingen te verbieden tegen je kinderen. Juist dat wat verboden is wordt super aantrekkelijk. Toch is het bewezen dat het verbieden van alcohol wel werkt! Jongeren waarvan de ouders zeiden geen alcohol drinken aanzienlijk minder dan leeftijdsgenootjes waarvan de ouders het wel toelaten.  Als je dat weet, dan is het dus best slim om nee tegen je kinderen te zeggen als het op alcohol aankomt.

Tijdens de begeleiding bij Spruitjes en Zo! is alcohol altijd een onderwerp bij jongeren. De kindereetcoaches nemen dit altijd mee tijdens een traject omdat het belangrijk is voor jongeren o te weten wat alcohol met je lijf doet.

 

 

 

Interessant? Delen met je vrienden ››