Facebook Linkedin Twitter
Kinderen en de avondvierdaagse

Gruppe laufender MädchenKinderen en de avondvierdaagse

Het duurt nog even, maar 8 juni gaat bij ons in Aalsmeer de avondvierdaagse van start. Ik weet nog dat ik als kind altijd enorm uitkeek naar de avondvierdaagse en dan vooral naar de laatste avond, want dan stond mijn vader met een bosje bloemen aan de kant.

Citroen in een zakdoek

Ach ja, zo’n mooie herinnering aan vroeger. Aan het vroeg moeten eten, want anders kreeg je volgens mijn moeder buikpijn tijdens het lopen. Vroeger, ja vroeger ging het nog écht om het presteren en iets anders dan een halve citroen met suiker in een zakdoek kreeg je niet mee voor onderweg, maar ja, dat was vroeger.

Kinderen en de avondvierdaagse nu

Ik heb de afgelopen dagen aan een aantal kinderen in mijn omgeving gevraagd of ze dit jaar ook de avondvierdaagse gaan lopen, nou dat gaan ze doen. Op de vraag waarom ze meelopen krijg ik steevast het antwoord: “gezellig met mijn vriendinnen zijn en dan mogen we ook lekker snoep kopen”. Ja, u leest het goed: “en dan mogen we ook mogen lekker snoep kopen”. Ik heb daar moeite mee.

Kinderen belonen

Even terug naar de citroen in een zakdoek. Dat was voor ons heel normaal. Er was bij ons thuis geen sprake van discussie over wat we mee mochten nemen met de avondvierdaagse. Snoep was iets bijzonders, dat kreeg je alleen op bijzondere momenten, bijvoorbeeld als oma jarig was. En heus, ook de avondvierdaagse was zo’n bijzonder moment: op de laatste dag kregen wij namelijk wél iets te snoepen mee, een puntdrop op een knijper. Man, man, wat was dat lekker! U begrijpt, snoepen hoort iets bijzonders te zijn en niet iets vanzelfsprekend.

De avondvierdaagse moet weer gaan waar het eigenlijk om moet gaan. Vier dagen gezellig en sportief wandelen met vriendjes en vriendinnetjes en dat mag gerust beloond worden op de laatste avond.

Verandering

Kinderen mogen heus snoepen, liefst gezond natuurlijk, maar de overdaad aan drankjes en snoep dat ik kinderen mee zie sjouwen tijdens de avondvierdaagse. Lieve ouders, verzorgers, leerkrachten, organisatie…. zullen we hier samen iets aan veranderen?

 

Interessant? Delen met je vrienden ››