Facebook Linkedin Twitter
Kinderen en de strijd aan tafel, 10 stappen: Kinderen en de strijd aan tafel, 10 stappen

Kinderen en de strijd aan tafel, 10 stappen

De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! herkennen het wel en welke ouder herkent het niet. Je hebt gewerkt, het was ook nog eens super druk. Desondanks heb je toch boodschappen gedaan en is het je met veel kunst en vliegwerk gelukt om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Maar dan gebeurt het, je kinderen kijken met een half blik in de pan en weigeren daarna hun mond nog open te doen. Nee, ze willen jouw heerlijke witlof niet. Hoe hard je ook smeekt en probeert ze eten de groenten niet op en de sfeer aan tafel wordt hoe langer hoe minder gezellig. Voor je het weet heb je huilende kinderen en maken jij en je partner ruzie.  Hoe houd je het wel gezellig?De kindereetcaoches van Spruitjes en Zo! geven je 10 tips tegen de strijd aan tafel, 10 tips voor meer gezelligheid aan tafel.De strijd aan tafel met kinderen over het eten

Tip 1:

Werk met een weekmenu. Plan op zondagavond je hele week qua eten en haal op maandag de boodschappen in huis. Kom je dan terug van je werk hoef je niet na te denken over wat je gaat eten maar kun je direct aan de slag omdat alles er al is.

Tip 2:

Hang het weekmenu zichtbaar voor de rest van het gezin op. Zo weet iedereen wat er op het menu staat en komt niemand voor verrassingen te staan.

Tip 3:

Vaak ontstaat de strijd aan tafel omdat kinderen het gevoel hebben geen invloed te hebben. Ouders bepalen wat er wordt gegeten. Geef kinderen inspraak in het weekmenu. Vraag wat zij graag willen eten. Natuurlijk zijn de p-woorden niet toegestaan. Dus patat, pannenkoeken, pizza en poffertjes kunnen ze op hun buik schrijven. Maar alle groentes mogen wel, en misschien willen ze wel iets met rijst of een keertje pasta? (en daar kun je heel veel groentes in verstoppen!)

Tip 4:

Waarschuw een kwartier voordat jullie aan tafel kunnen. Niets zo frustrerend voor een kind als per direct te moeten stoppen met spelen omdat alles op tafel staat. Dus geef even een seintje, over een kwartiertje gaan we eten.

Tip 5:

Betrek kinderen bij het eten maken. Geef ze klusjes, als de tafel dekken of rauwkost snijden. Hoe meer je kinderen betrekt bij het eten maken hoe meer ze ook zullen eten. Ze hebben er immers zelf aan mee gewerkt. Hebben ze zelf de tafel gedekt en het eten klaargemaakt dan zullen ze niet snel een strijd aan tafel veroorzaken. Ze hebben er immers zelf ook moeite voor gedaan om het leuk, lekker en gezellig te maken.Kinderen en de strijd aan tafel met eten tips

Tip 6:

Negeer het niet willen eten van je kind. Lastig, dat snappen we maar bedenk wel dat kinderen aandacht willen en negatieve aandacht nog steeds aandacht is. Dus negeren. Geen aandacht geven maar gewoon zelf lekker gaan eten en laten zien hoe lekker het is.

Tip 7:

Laat je nooit negatief uit over eten. Dus eten jullie witlof en vind je dat zelf niet zo lekker haal dan niet je neus op maar schuif vol enthousiasme aan tafel. Kinderen kopiëren ons gedrag en zien ze dat jij iets niet lekker vindt dan eten zij dit ook niet.

Tip 8:

Laat je kind een groente kiezen die het nooit hoeft te eten. Iedereen heeft wel een groente die je echt niet lekker vindt. Gun kinderen een groente die ze nooit hoeven. Eten jullie deze groente dan staat er voor het kind dat deze niet lust iets anders op tafel. Maar daar tegenover staat wel dat alle andere groentes wel moeten worden gegeten, of op zijn minst moeten worden geproefd.

Tip 9:

Regelmaat is voor veel kinderen toch erg prettig, zorg dus voor vrij vaste tijden voor het eten.  Op die manier weet je kind wat er komen gaat en bovendien went het lichaam ook aan een ritme. Zorg er vooral bij het avondeten voor dat je kind niet te moe is om te eten. Op tijd aan tafel dus.

De strijd aan tafel over eten met kinderen 10 tipsTip 10:

Hou vol! Het niet willen eten en dwarsliggen is vaak een fase. Het gaat over. Dus blijf volhouden en je zal zien op een dag eet je kind zo maar ineens een bord groente leeg.

Soms heb je als ouder even de behoefte met iemand te praten. Opvoeden is namelijk lang niet altijd gemakkelijk en zeker als het op eten aankomt is een beetje hulp of een luisterend oor prettig. Natuurlijk, je kunt met de buurvrouw in gesprek gaan, of je moeder maar bedenk dat zij enkel hun eigen mening kunnen geven en niet zijn opgeleid op het gebied van voeding. Soms wil je een echt antwoord op je vragen. De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! zijn gespecialiseerd op het gebied van kind & voeding en weten precies wat wel gezond is en wat niet, weten ook hoe je met kinderen veel kunt bereiken en kunnen jou als ouder echt verder helpen. Maak gerust een afspraak.

Interessant? Delen met je vrienden ››