Facebook Linkedin Twitter
Kinderen en De strijd aan tafel

m_3506729_xlKinderen en De strijd aan tafel

Welke ouder herkent het niet: de strijd aan tafel. Spruitjes en Zo! heeft een keer onderzoek gedaan onder ouders van jonge kinderen en vroeg hen onder anderen wat de grootste ergernis op het gebied van eten en kinderen was. De strijd aan tafel scoorde erg hoog.

Maar wat doe je er aan? Hoe voorkom je die beruchte strijd aan tafel? Onderzoekers van Cornell University deden er uitgebreid onderzoek naar en kwamen tot een opmerkelijke ontdekking.

Snijden voorkomt De strijd aan tafel

Het aanbieden van voorgesneden voeding zou bijdragen aan een wat meer ontspannen sfeer aan tafel. Het blijkt namelijk dat het happen van grote(vlees)stukken, denk aan kippenpoot, drumsticks voor agressie kan zorgen. Het gaat dan om eten dat met de voortanden moet worden gegeten. Overigens is de leeftijdsgroep waaronder dit onderzoek is gedaan 6-10 jaar.

Kinderen die moesten happen met hun voortanden waren twee keer zo luidruchtig als de kinderen die hetzelfde eten voorgesneden kregen. Ook werd er door de kinderen die moesten happen minder naar ouders geluisterd en konden zij agressiever naar andere kinderen toe reageren.

Onderzoeker Brian Wansink geeft dan ook het advies aan ouders die rustig en ontspannen willen eten met hun kinderen aan tafel om het eten van de kinderen voor te snijden. Dit om de strijd aan tafel te voorkomen.

Lijkt ons bij Spruitjes en Zo! een mooie aanvulling om de strijd aan tafel te vermijden. Want aan tafel, daar is het feestje!

Voorkom de strijd aan tafel

Als ouder heb je meer invloed dan je denkt. Al denk je soms van niet, toch is het zo. Jij bent een voorbeeld voor je kinderen. Wat jij doet of zegt heeft invloed op je kinderen. Ook aan tafel! Zeg eens eerlijk, hoe praten jij en je partner over groenten? Worden ze de hemel ingeprezen of hoor je wel eens jezelf of je partner mopperen “Dat lust ik niet.” Of “Dat vind ik niet lekker.” De strijd aan tafel ontstaat vaak omdat de kinderen niet willen eten, of met lange tanden zitten te eten. Hoe jij jezelf omdat moment voelt heeft invloed op hoe je reageert. Heb je een drukke dag gehad, en met veel haast en vliegwerk toch een gezonde maaltijd op tafel weten te zetten, dan zal je waarschijnlijk behoorlijk geïrriteerd reageren als je kinderen hun bord niet leeg eten en flink lopen te klagen. Terwijl je waarschijnlijk een stuk beter en rustiger reageert op het moment dat je zelf lekker in je vel zit. Adem dus de volgende keer eens heel diep in en denk even heel goed na hoe je gaat reageren en hoe je jezelf voelt op dat moment. Want jou reactie brengt weer een tegenreactie bij je kinderen. En voor je het weet…is De strijd aan tafel weer een feit.

Wat ook kan helpen is kinderen betrekken bij de maaltijd. Door samen te koken met je kinderen zien ze hoeveel moeite dingen kosten, maar ze zien ook wat er precies in het eten zit. Dikke kans dat je kind als het heeft geholpen met de maaltijd te bereiden opeens wel gaat eten. Maar het aller belangrijkste advies blijft toch: Geef het goede voorbeeld. Als je kinderen zien hoe lekker jij en je partner zitten te eten, gaan ze uiteindelijk vanzelf mee doen.

Interessant? Delen met je vrienden ››