Facebook Linkedin Twitter
Kinderen en overgewicht, uit liefde voor je lijf: Kinderen en overgewicht, uit liefde voor je lijf

Kinderen en overgewicht, uit liefde voor je lijf

kinderen met overgewichtAfgelopen week kwamen wij, de kindereetcaoches van Spruitjes en Zo!  een prachtige uitspraak tegen: “Goede voornemens- houd ze vol uit liefde voor jezelf” Een uitspraak die helemaal past bij onze werkwijze. Geen diëten, maar gezond eten. Niet omdat het moet, maar uit liefde voor je lijf. Uit liefde voor jezelf. Regelmatig zeggen wij tegen onze cliënten, “Je moet goed voor jezelf zorgen, omdat je dat waard bent!”

Je bent het waard

Je bent het waard om goed voor te zorgen. Om gezond te eten, om rust te nemen, om lief voor jezelf te zijn. Je bent het waard. het is belangrijk om kinderen deze boodschap mee te geven. Maar ook voor ouders is dit een onderwerp wat besproken mag worden. Vooral moeders hebben nog wel eens de neiging om voor iedereen te zorgen en zichzelf compleet voorbij te lopen. “De kinderen eten wel ontbijt, dat vind ik belangrijk voor ze. Maar nee, zelf ontbijt ik niet.” Zorgen voor anderen kun je alleen volhouden als je ook goed voor jezelf zorgt. Gezonde voeding is onze basis, het is onze brandstof. We hebben het nodig. Als je zelf ziek wordt omdat je niet goed voor jezelf hebt gezorgd, kun je niet meer voor anderen zorgen. Heel belangrijk dus om in te zien dat jij het ook waard bent om goed voor te zorgen.

Niet omdat het moet

Sporten, omdat het moet. Minder eten, omdat het moet. Verplicht vroeg naar bed, omdat het moet. Je wilt wel gezonder, maar houdt goede voornemens vaak niet lang vol. Misschien komt dit wel omdat het van jezelf moet. Moeten wekt irritatie op, het lokt iets bij jou uit. Als het moet, dan wordt het negatief. Je wordt er bijna obstinaat van. Hoezo moet ik… De kindereetcaoches van Spruitjes en Zo! bekijken het anders en laten jou en je kind dit ook zien tijdens de begeleidingstrajecten.  Niet omdat het moet, maar omdat je het waard bent. Je bent het waard om goed voor te zorgen. Sporten is ook een manier om goed voor jezelf te zorgen, het is goed voor je lichaam. het is zelfs goed voor je geest, het ontspant en is vaak ook erg leuk. Tenminste als je iets doet dat je leuk vindt. Wat mag, want je bent het waard!

Snoepen omdat het niet mag

Herken je dat, je wilt het niet. Je mag het niet van jezelf. Snoep, dat blokje chocolade, dat bakje chips of die lekkere koek. Het mag niet. Want je wilt afvallen en gezonder eten. Dus nee. Maar je houdt het niet vol, och je probeert het wel. Je weerstaat het zo lang mogelijk. Maar dat lukt niet, want op een bepaald moment ga je toch voor de bijl. Je eet, en niet een stukje chocolade of een bakje chips of een koek. Nee, de hele reep gaat op, de zak leeg en de rol koekjes verdwijnt ook achter je kiezen. Juist omdat het niet mag van jezelf wordt het moeilijk lekkernijen te weerstaan. Maar ook hier geldt dat je het waard bent om goed voor te zorgen. Goed voor jezelf zorgen betekent ook jezelf af en toe iets gunnen. Het is niet reëel om te denken dat je nooit meer chocolade zal eten, of chips of koekjes. Door het te mogen zal je het echter kunnen beperken. Het mag immers, dus je kunt het niet mogen loslaten. Want je bent het waard om goed voor te zorgen. Goed voor jezelf zorgen betekent niet jezelf volproppen met van alles en nog wat, nee het betekent gezond eten en ook af en toe genieten van iets minder gezond.

Dit geldt natuurlijk net zo goed voor onze kinderen met overgewicht die willen afvallen. Als je als ouder ze dingen gaat verbieden zal het verbodene alleen maar interessanter worden. Beter is het om er afspraken over te maken. Tijdens een traject bij Spruitjes en Zo! besteden we hier ook aandacht aan. Welke afspraken gaan we maken. Wat willen ouders, wat wil het kind? Wat is haalbaar en realistisch? Afvallen hoeft niet naar of vervelend te zijn. Het gaat niet om wat er niet mag, het gaat om wat er wel mag.overgewicht kinderen

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen is een mooie boodschap om mee te geven aan je kinderen. Nee, niet diëten omdat het moet, of omdat je te dik bent. Niet mopperen op je lijf, niet afzien. Maar zorgen voor jezelf. Goed zorgen, omdat je het waard bent. Laat zien aan je kinderen dat je het waard bent om goed voor te zorgen. Hoe krachtig is dat? Goede voornemens- houd ze vol uit liefde voor je lijf!

Interessant? Delen met je vrienden ››