Facebook Linkedin Twitter
Kinderen in de vakantie tijd!

Kinderen in de vakantietijd!

Ieder jaar is het weer een periode om naar uit te zien, de vakantie. Al weken van te voren heeft iedereen het erover. Af tellen, plannen maken, wachten en dan is het eindelijk zo ver. Een paar wekenlang geen werk, geen verplichtingen en heerlijk kunnen uitrusten. Vakantie!vakantie tijd Die vakantie periode betekent voor veel mensen ook helemaal niets doen en genieten. Genieten van eten. Ze nemen het ervan. Immers, na een jaar hard werken hebben we dit wel verdient. Kinderen in de vakantietijd hebben het vaak super, want  ook voor kinderen breekt een leuke tijd aan. Ouders zijn in de vakantietijd minder streng. Ze mogen later naar bed, ze mogen meer en vaker snoepen, een extra ijsje. Nee, die vakantie is zo gek nog niet. Maar is die ontwikkeling wel zo’n goede? Want als we vinden dat in de vakantie alles mag, wat doen we dan?

Extra, ook voor kinderen in de vakantietijd

Dus pakken we een extra glaasje wijn en nemen er gezellig wat chipjes bij. Doen we thuis misschien alleen in het weekend, nu genieten we er iedere avond van. En de kinderen, die mogen lekker iedere dag een ijsje. Nee, niet een waterijsje, een echte! Want het is vakantie. Koken doen we ook minder, we halen wel wat op, of we maken wat makkelijks. En we genieten!

Maar helaas, gedrag heeft gevolgen en voor je het weet komen jij en je kind terug van vakantie met een vervelend souvenirtje: Wat extra kilo’s.

De vakantie is inderdaad bedoeld om te genieten. Maar genieten is iets anders als je over vol eten. Genieten kan je ook van lekker gezond eten. Zonder al te veel moeite of aanpassingen kan je gewoon lekker op gewicht blijven. Ook voor kinderen in de vakantietijd geldt dat het vakantie is, en dat er best iets meer mag dan normaal maar er zijn wel grenzen. Maak afspraken met je kinderen over de vakantietijd. Speciaal voor de vakantie hebben we een aantal tips:

 Tips voor een gezondere vakantie

  • drink overdag gewoon lekker water. Zeker in warme landen heb je meer vocht nodig dan normaal. Kies dan niet voor frisdranken met suiker, maar drink lekker water. Scheelt echt een hoop calorieën.
  • Iedere dag een ijsje voor de kinderen, kies dan wel voor waterijsjes. Maak de afspraak met de kinderen dat op doordeweekse dagen er waterijsjes worden gekozen, en in het weekend er een keertje voor een wat groter ijsje mag worden gegaan.
  • Kook lekker wel zelf, of kook samen. Juist in de vakantie is het heerlijk om samen dingen te doen. Koken is ook iets dat je goed samen kunt doen. Kies daarbij vooral voor verse producten. Zoek voor dat je weggaat naar makkelijke, maar wel gezonde recepten.
  • Vergeet geen fruit te eten. Vaak schiet fruit er bij in op vakantie, en dat is jammer. Juist fruit is zeer geschikt als tussendoortje. Maak voor de middag een heerlijke fruitsalade klaar waar iedereen van kan snoepen.
  • Ga je overdag weg? Neem dan eten mee. Haal broodjes, fruit en drinken (water) en laat je niet verrassen. Want als je niet bent voorbereid, dan ben je afhankelijk van wat er is. Vaak helaas geen gezond eten, maar een snelle hap als patat, pizza of broodjes hamburger.
  • Zet het avondeten s ’ochtends al vast klaar. Maak groentes vast schoon, zorg dat alle benodigdheden aanwezig zijn, en klaar staan zodat je het ’s avonds alleen nog maar hoeft te pakken. Als je dan thuis komt van een dagje strand bijvoorbeeld ben je snel klaar met eten maken.
  • Beweeg extra! Juist de vakantie is een mooie periode om extra te bewegen. Geen tijd is een van de meest gebruikte smoezen om niet te bewegen. Nou, die kun je in de vakantie natuurlijk niet gebruiken! Tijd genoeg, dus speel met je kinderen. Zwem, fiets en loop lekker veel.

vakantieGenieten zit niet in eten, maar in de tijd voor elkaar. Genieten kan je ook terwijl je een appel  eet, daar heb je geen gebak voor nodig. Door een klein beetje op te letten. Te kiezen voor gezond en snoep, ijs en andere snacks te beperkten, kan je veel leed voorkomen. Want bedenk voorkomen is beter dan genezen!

 

Geniet van je vakantie, geniet van elkaar!

Kinderen in de vakantietijd. Hoe doe jij het?

Heb jij nog leuke vakantietips voor andere ouders? We horen het hieronder graag van je!

Interessant? Delen met je vrienden ››