Facebook Linkedin Twitter
Kinderen met overgewicht en grenzen stellen: Kinderen met overgewicht en grenzen stellen

kinderen met overgewicht en grenzen stellenKinderen met overgewicht en grenzen stellen

Kinderen met overgewicht, de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! houden zich er dagelijks mee bezig en gaan regelmatig met ouders in gesprek. Ook over grenzen stellen binnen het gezin.  Want grenzen stellen, het is je taak als ouder maar het is beslist geen makkelijke taak. Grenzen stellen betekent consequent zijn en dat is niet altijd zo simpel. Ben je zelf moe dan is het lastig om vast te blijven houden aan je nee, ook al weet je dat het beter is voor je kind.

Toch is dat wel wat je moet doen, juist omdat het beter is voor je kind. Het belang van je kind staat immers altijd voorop.  Wat heeft je kind nodig, wat is goed voor je kind? Vragen die jezelf moet stellen tijdens de opvoeding. Vragen ook die beantwoord moeten worden. Wat heeft je kind nodig? Voor een kind met overgewicht geldt ook nog vaak de vraag wat heeft dit kind niet nodig. Want heel veel dingen helpen je kind niet om het overgewicht kwijt te raken en dat is wel wat jij en ook je kind graag willen.

Grenzen stellen , op het gebied van voeding

Op het gebied van voeding kunnen we daar heel duidelijk over zijn. Je kind heeft voedingsstoffen nodig, eten om te groeien. Eten dat vitamines en mineralen levert, eten dat gezond is en een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling en groei van je kind. Toch geven we onze kinderen ook veel te eten en te drinken dat geen goede bijdrage levert. We stoppen onze kinderen vol met koekjes, frisdranken en snacks.

Vaak weten we echt wel dat die dingen niet gezond zijn. Maar ach, hij vindt het zo lekker. Of, wat maakt dat ene koekje nou uit.  En, kijk dan hoe ze ervan geniet. Natuurlijk vinden kinderen snoep lekker, en natuurlijk genieten ze ervan het te eten. Dat doen wij volwassenen ook. Maar, het moet een extraatje zijn en niet standaard op het menu staan. Het moet een traktatie zijn, bijzonder en niet gewoon.

Grenzen stellen, kinderen vragen er om!kinderen met overgewicht en grenzen stellen

Grenzen stellen is je taak. Als ouders moet je grenzen stellen voor je kinderen, omdat ze het zelf nog niet kunnen omdat ze het nog moeten leren en het nodig hebben. Kinderen vragen ook om grenzen. Tijdens de trajecten bij Spruitjes en Zo! vragen we altijd: Hoe kunnen papa en/of mama jou het beste helpen? Vaak antwoorden kinderen dan met: Vaker nee zeggen.  Kinderen weten wel dat zij die grenzen nodig hebben. Natuurlijk, ze proberen ook uit en willen over die grenzen gaan. Maar dat hoort ook zo. Dat is een proces van groeien, je grenzen verleggen.

Belangrijk dus weer om iedere keer weer opnieuw te bekijken wat heeft dit kind nu nodig? Ook op het gebied van voeding zie je dat er periodes zijn waarbij een kind meer eet, en dus een groei doormaakt. Of periodes van minder eten, minder groei en dus minder behoefte. Ook smaken ontwikkelen zich, kinderen moeten leren eten. Leren dat er verschillende smaken zijn. Dat kost tijd en investering van ouders. Iedere keer weer opnieuw aanbieden, weer proberen en motiveren.

kinderen met overgewicht en grenzen stellenGrenzen vasthouden

Hoe je je zelf voelt heeft invloed op de manier waarop je omgaat met die grenzen. Zit je lekker in je vel, had je een goede dag dan kun je de grenzen goed vasthouden en aangeven. Had je een minder leuke dag, ben je moe dan laatje de grenzen gemakkelijker los. Probeer echter altijd aan het belang van je kind te denken. Is dit op dit moment goed voor mijn kind, heeft het dit nu nodig?

Nee zeggen is niet altijd gemakkelijk, maar soms wel noodzakelijk en belangrijk. Overigens kun je ook nee zeggen zonder het woordje nee uit te spreken. En het mooie is dat dit op veel minder weerstand bij je kind stuit. Als je kind om snoep vraagt kun je antwoorden met nee, maar dat levert vaak weerstand op. Je kunt ook antwoorden met, je mag lekker wat fruit pakken. Je antwoord is in beide gevallen nee.

Opvoeden gaat niet altijd vanzelf, als ouder heb je je handen vol. Grenzen stellen is belangrijk, voor je kind en daar wil je toch het beste voor of niet dan?! Vind jij het lastig die grenzen voor je kind en ook voor jezelf vast te stellen? Neem gerust contact op met een kindereetcoach van Spruitjes en Zo! we kijken graag met je mee en geven je advies waar je echt iets aan hebt.

Interessant? Delen met je vrienden ››