Facebook Linkedin Twitter
Kinderen met overgewicht en snoep: Kinderen met overgewicht en snoep

Kinderen met overgewicht en snoep

De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! zijn niet tegen snoepen, want af en toe een snoepje kan prima. Maar teveel snoepen, dat is niet gezond. Zoals de titel al doet vermoeden zit er een verschil in gezond snoep en gezond snoepen. Gezond snoep is een fabel. Veel producenten richten zich op kinderen en bieden zogenaamd gezond snoep aan. Het zou alleen natuurlijke ingrediënten bevatten, minder suiker en prima passen in een gezond eetpatroon. Maar dat ligt toch echt net even anders.

Snoep is per definitie niet gezond. Het zit boordevol suikers en levert vaak behoorlijk wat calorieën op. En dat kan voor overgewicht bij kinderen zorgen. Gezond snoepen daarentegen kan wel. Dat heeft alles te maken met hoe je met snoep omgaat. Snoep is niet gezond, maar als je kind een gezond eetpatroon heeft en het krijgt alle voedingsstoffen binnen die het lichaam nodig heeft, dan is er geen enkel probleem om af en toe een snoepje te geven. Ook bij kinderen  met overgewicht mag een snoepje af en toe best. Helaas gaat het nog wel eens mis bij dat af en toe. Want af en toe betekent niet een paar keer per dag. Nee, af en toe betekent 1 keer op een dag. De rest van de dag willen we graag dat onze kinderen wat gezonds binnen krijgen. Want ze moeten groeien en daarvoor hebben ze voedingsstoffen nodig. Die helaas niet in snoep zitten.

Gezond snoepen voor kinderen

Overgewicht kinderen, pak het slim aan!

Kinderen houden van snoep. Het smaakt lekker en ziet er vaak ook aantrekkelijk uit. Felle kleuren en rare vormen. Als je weet dat je kind daar door wordt aangetrokken, kun je een beetje mee vals spelen als ouder.

  • Lolly’s maken van watermeloen. Kies een leuk vormpje uit waar je normaal koekjes mee uitsteekt, bijvoorbeeld een ster of een hartje. Steek met het vormpje een mooi figuurtje uit de een stuk watermeloen. Prik dit op een leuk gekleurd stokje en ineens ziet een stuk fruit er heel gezellig uit.
  • Kwark is een prima voedzaam tussendoortje en als je het invriest heeft je kind opeens zomaar een ijsje tussendoor. Even met de blender of staafmixer wat fruit erdoor en je slaat meteen 2 vliegen in 1 klap.
  • Fruit op een schaal ziet er niet altijd aantrekkelijk uit voor kinderen, maar als je er fruit spiesjes van maakt vinden ze het vaak wel lekker. Ook hier kun je met leuke vormpjes veel resultaat bereiken.
  • Frietjes zijn ook aantrekkelijk voor kinderen. Maar frietjes van kaas, komkommer en wortel met een beetje dipsaus van wat yoghurt lusten ze ook wel.

Overgewicht kinderen en snoep

Natuurlijk kun je niet altijd iets gezonds geven als je kind iets lekkers wil. Kinderen willen gewoon snoep. Maar je kunt het wel beperken. Als je als regel aanhoud, dat van de 3 tussendoortjes er 2 gezond moeten en 1 keer wat te snoepen bij mag, dan doe je het best goed. Bewaar je de echt lekkere dingen zoals chips en chocolade dan ook nog voor het weekend, gaat het vast goed komen. Snoep verbieden heeft een averechts effect. Immers iets dat niet mag wordt alleen maar extra aantrekkelijk om wel te doen. Als je een kind verbiedt te snoepen zal het dit toch gaan doen. Hetzij stiekem. Voorkom dit want als je kind dit gaat doen, heb jij er geen zicht meer op.  Ook snoep geven als troost of beloning is geen goed idee. Je kind zou dit gedrag zelf kunnen overnemen. Met alle gevolgen van dien. Want als je iedere keer dat je troost  of een schouderklopje nodig hebt gaat snoepen, heb je een groot probleem.

Snoep is extra. Dus gebruik het ook als zodanig. Zorg eerst voor de basis. Gezond eten met voldoende voedingsstoffen en geef daarnaast af en toe een snoepje. Wil je meer weten over een gezonde basis en hoe jij als ouder de regie over gezond eten in de hand houdt, neem dan contact op en maak een afspraak.

Interessant? Delen met je vrienden ››