Facebook Linkedin Twitter
Kinderen met overgewicht en trakteren: Kinderen met overgewicht en trakteren

 Kinderen met overgewicht en trakteren.kind met cadeautjes

Trakteren is uit! Op enkele scholen is het trakteren al afgeschaft. De traktaties waren te groot, te calorierijk en het trakteren legde een te grote druk op ouders. Het moet steeds mooier, groter. Dus wordt er op deze scholen niet meer getrakteerd. Jammer of juist heel goed? De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! begeleiden veel kinderen met overgewicht, en wij zijn niet tegen trakteren. Maar, het moet wel anders.

Kinderen en overgewicht lastig die traktaties.

Voor kinderen met overgewicht zijn die traktaties soms wel lastig. Zeker als er op snoep wordt getrakteerd. Bij Spruitjes en Zo! willen we een kind nooit in een uitzonderingspositie plaatsen. Wordt er getrakteerd op school dan mag ook een kind met overgewicht daar gewoon aan mee doen. Het meegenomen tussendoortje wordt dan vervangen door de traktatie en schuift op naar een later tijdstip. Dat extra snoep echter niet bijdraagt aan gewichtsverlies zal duidelijk zijn.

Veel scholen hebben een traktatie beleid, meestal bestaand uit het advies gezond te trakteren. Voor veel ouders is dit beleid niet altijd duidelijk. Wat is gezond? Vaak wordt er gedacht dat er dan alleen maar op fruit mag worden getrakteerd. Is het jarige kind niet zo dol op fruit, wordt het beleid al snel genegeerd. Maar gezond betekent niet alleen fruit, er zijn zoveel mogelijkheden. Gezond betekent minder calorierijk. Geen zakje chips maar een bekertje popcorn. Geen hele zakken snoep, maar bijvoorbeeld een dropsleutel.

Traktaties te groot

Traktaties zijn de afgelopen jaren inderdaad behoorlijk uit de hand gelopen. Het werd steeds groter, het moest steeds meer. Jammer, want nu zijn we op een punt beland dat scholen trakteren afschaffen en dat is toch wel heel erg jammer.

Want weet jij het nog van toen je zelf een kind was. Die spanning, het feestelijke gevoel, die mand met traktaties, met een doek erover zodat de spanning nog verder werd opgebouwd. Jarig zijn betekent feest, en een feest dat moet je vieren. Maar vieren is wat anders dan groot uitpakken. We zijn als ouders doorgeschoten in het trakteren. Een traktatie was ooit een klein iets, een plakje worst of een stukje kaas maar helaas is de traktatie al lang niet meer een klein gebeuren maar wordt er groots uitgepakt. Tegen elkaar opgebokst. De traktatie van jouw kind moet de mooiste zijn van het jaar. Voor wie?

Terug naar de basis

22511573_xlLaten we weer terug gaan naar de basis, laten we de traktatie weer gewoon en leuk maar klein momentje zijn. En de enigen die dat voor elkaar kunnen krijgen zijn jullie: De ouders! Want het kan anders en het moet ook anders. Overgewicht onder kinderen komt vaker voor dan voorheen. Gezond eten is voor ieder kind belangrijk, voor de groei en ontwikkeling. Trakteren moet leuk zijn en uiteraard lekker maar mag het alsjeblieft gewoon een beetje minder, want dan kan best.

Ook ik heb kinderen en jarenlang hebben zij en ook veel klasgenoten van hen, gezond en verantwoord getrakteerd. Leuke traktaties, niet teveel en passend bij de leeftijd van de kinderen. Altijd leuk en lekker. Fruit-spiesjes gecombineerd met een spekje, witte snoepmuisjes die op een stukje kaas of worst zaten. Plastic handschoenen gevuld met popcorn, spinnen van een ham-kaas chipje met pootjes van dropveters. Gezond en lekker gaan namelijk prima samen, en omdat het feest is mag een klein snoepje er heus wel bij. Het gaat vaak mis bij de enorme traktaties. Als kinderen uit school komen met een zak snoep waar ze normaal gesproken meer dan een week zoet mee zou zijn, gaat er iets mis. Ook komen er zakjes chips met daarop ook nog een grote candybar geplakt voorbij. Veel te veel natuurlijk voor een kind op de lagere school.

Kinderen met overgewicht mogen net als alle kinderen best een traktatie hebben als er een jarige is. Maar geven we een kind een zakje chips en een grote candybar als traktatie dan krijgt een kind daarmee al snel zo’n 480 kcal. binnen. Dat is zo’n beetje een complete warme maaltijd! En dat is dus echt teveel, zeker voor een kind met overgewicht maar eigenlijk voor alle kinderen.

Trakteren is een feest, en het is jammer dat scholen dit feest afschaffen maar we snappen het wel. We hopen alleen wel dat zij dan een heel leuk alternatief bedenken voor de jarigen want jarig ben je maar eens per jaar en daarom mag die dag een feestje zijn.

de kindereetcoaches van Spruitjes en zo! kunnen jullie ook helpen als er sprake is van overgewicht. Want of je nu jong of oud bent, overgewicht is nooit leuk en helemaal niet gezond. Dus blijf er niet mee rond lopen maar pak het aan. Maak gerust een afspraak.

Interessant? Delen met je vrienden ››