Facebook Linkedin Twitter
Kinderen met overgewicht, leefstijl veranderen: Kinderen met overgewicht, leefstijl veranderen

BMI kinderen te hoog dan Spruitjes en Zo!Kinderen met overgewicht, leefstijl veranderen

Veranderen is lastig, dat weten de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! maar al te goed. dagelijks werken zij met kinderen die hun eetgedrag en gewicht willen veranderen. We willen vaak wel maar het komt er vaak niet echt van. Maandag, vaak de dag waarop we gaan beginnen. Herkenbaar: “ Ach, nog eentje.” Maar meestal worden het er dan meer dan eentje. Of: “Maandag ga ik echt van start!” Maar ja, dan is het ineens woensdag en ja, op een woensdag kun je natuurlijk niet beginnen met gezond eten, sporten, beter voor je zelf zorgen of gezondere voeding voor je kinderen kopen… Ook niet op dinsdag, donderdag of vrijdag en natuurlijk al helemaal niet op een zaterdag of zondag. Voor kinderen met overgewicht is veranderen van eetpatroon ook lastig maar vaak ook echt noodzakelijk. Overgewicht bij kinderen kan voor veel problemen zorgen, lichamelijk en psychisch. Belangrijk dus om als ouder in te grijpen en de eerste stap tot veranderen te zetten.

Maar tja, we schuiven het vaak voor ons uit. ” Morgen, maandag dan ga ik aan de slag. Ach jammer nou, maandag is alweer voorbij, volgende week!” Jammer dat we er zo over denken, of beter gezegd dat we ons dit zelf aanpraten. Want natuurlijk kun je ook op een andere dag starten dan die maandag. Je kunt ieder moment starten. Bovendien, als het een keer niet lukt of je hebt een mindere dag kun je ook altijd weer opnieuw starten. Starten kan altijd, starten is lastig maar zeker niet het moeilijkste. Het aller moeilijkste is volhouden. Want heel vaak vervallen we na een poosje gewoon weer in onze oude gewoontes.

Kinderen met overgewicht: dan is veranderen nog lastigerafvallen voor kinderen lastig

Voor kinderen is het aanleren van nieuwe gewoontes ook lastig. Ben je als kind gewend altijd een toetje na het eten te krijgen. (En dan bedoelen we zo’n suikerrijke, vol calorieën die dus eigenlijk niet gezond voor je is.) Dan is het echt wel wennen als je ineens aan de kale yoghurt moet. Dat geeft strijd! Voor ouders is het dan ook moeilijk om vol te houden. Je kind dat verdrietig is omdat het niet het gewenste toetje krijgt, teleurstelling… probeer dan maar eens vol te houden en nee te blijven zeggen.

Ouders willen graag leuk en aardig worden gevonden door hun kinderen. Soms gaat dat heel ver. Niet kunnen straffen als het mis gaat. Niets weigeren om het kind maar te behagen. Nooit nee zeggen en alles toestaan. Helaas is dit voor je kind niet goed, bovendien je kind wordt er niet leuker van! Kinderen hebben grenzen nodig en wij, de ouders zijn de aangewezen persoon om die grenzen te stellen. Nee, dat mag niet want dat is niet goed voor je. Overgewicht is een serieus probleem dat toch vrij vaak wordt genegeerd of goed gepraat. Zeker onder kinderen. ” Het is babyvet, daar groeit ze nog wel overheen.”  Of ” in onze familie heeft iedereen zware botten.” Overgewicht is een serieus probleem dat je als ouder ook echt moet aanpakken. De gezondheid van je kind staat op het spel. Doe jij als ouder nu niets en ga je gewoon door op de oude voet dan kunnen de gevolgen groot zijn!

Kinderen met overgewicht: Ook voor ouders lastig

kindereetcoach helpt bij overgewicht kind Spruitjes en Zo!Opvoeden is moeilijk, geen enkel kind wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing. Als ouder moet je het allemaal maar uitzoeken. Gelukkig heb je je eigen ouders als voorbeeld. Maar wat als je eigen ouders het niet goed deden. Wat als je eigen ouders slechte gewoontes hadden? Gewoontes die jij klakkeloos hebt overgenomen. Overgewicht is vaak het gevolg van een slecht eetpatroon. Teveel suiker, teveel vet, te vaak snacks, gewoontes die erin zijn geslopen. Als ouder heb je een verplichting naar je kinderen toe. Als blijkt dat jouw gewoontes niet goed voor je kinderen zijn, dan is het wellicht tijd om die gewoontes voor eens en voor altijd aan te pakken.

Gelukkig kun je die gewoontes veranderen. Maar dat kost wel tijd. Om te beginnen moet je starten, en dat kan op ieder moment! Ten tweede moet je volhouden, en dat is lastig maar het kan. Blijf je bewust van je gedrag en blijf de nieuwe gewoonte herhalen. Bedenk ook goed waarom je dit doet, deze nieuwe gewoonte aanleren. Het gaat om de gezondheid van je kinderen dus opgeven is geen optie! Mocht het een dag niet lukken, ga dan niet bij de pakken neer zitten maar begin opnieuw, want ook dat kan iedere keer weer. Succes! En mocht je hulp nodig hebben, dan staan onze kindereetcaoches voor je klaar. Je bent altijd welkom op consult, ook voor alleen vragen of advies. Maak gerust een afspraak.

Interessant? Delen met je vrienden ››