Facebook Linkedin Twitter
Kinderen, overgewicht en bewegen: Kinderen, overgewicht en bewegen

Kinderen, overgewicht en bewegensamen bewegen met ouders goed bij overgewicht kind

Drie woorden die veel met elkaar gemeen hebben, kinderen, overgewicht en bewegen. Uiteraard, niet ieder kind heeft overgewicht maar we moeten helaas concluderen dat wel veel kinderen overgewicht hebben. Bewegen is goed voor kinderen, voor kinderen met overgewicht, maar ook voor kinderen zonder gewichtsproblemen. De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! nemen het onderwerp beweging dan ook altijd mee tijdens de begeleiding.

Bewegen kan helpen bij overgewicht. Omdat kinderen niet op dieet kunnen vanwege de mogelijkheid dat er tekorten kunnen ontstaan als er een dieet wordt gevolgd, is gezond eten en beweging de oplossing voor kinderen met overgewicht. Het stimuleren van het bewegen bij kinderen is dan ook heel belangrijk. Als ouder heb je daarin een voorbeeldrol. Dat wat jij doet is de norm en zal je kind normaal vinden.

Zit jij meer op de bank dan dat je actief bent, lekker netflixen met een zak chips dan zal je kind dit gedrag snel overnemen. Maar andersom werkt ook, ben jij veel in beweging, trek je er op uit met de fiets en sport je regelmatig dan zal je kind ook actiever zijn.

Bewegen en overgewicht

De norm qua beweging ligt op een half uur per dag, dat is als je geen last hebt van overgewicht. Speelt je gewicht wel een rol, dan is een uur per dag aanbevolen. Het gaat dan om extra beweging bovenop je normale beweging.

Kinderen van tegenwoordig bewegen minder dan kinderen van zo’n 20-30 jaar geleden. Dat heeft veel oorzaken. Was er vroeger regelmatig een testbeeld op de tv te zien als er niets werd uitgezonden (ja echt, voor de jongeren onder ons, dat was echt waar) tegenwoordig wordt er 24 uur per dat iets uitgezonden. Zelfs de speciale kinderzenders zijn te bekijken op tijden dat alle kinderen al lang in bed liggen. Dat het aanbod zo groot is maakt ook dat er altijd wel iets leuks is, en je snel geneigd bent te kijken. Maar ook als er op tv eigenlijk niets leuks is en hij staat aan kijk je toch. Het beeld werkt bijna hypnotiserend. Dus zet hem af en toe gewoon eens uit.

Naast het aanbod op tv hebben de kinderen van tegenwoordig nog meer om zich mee te vermaken, de iPad met al zijn spelletjes en mogelijkheden nodigen ook uit tot gebruik en zo schiet buitenspelen er vaak bij in. Jammer, want buitenspelen is een uitstekende manier voor kinderen om te bewegen. Het maakt ook dat kinderen behendiger worden en hun motoriek wordt tijdens het bewegen ook ontwikkeld. Spelen is dus leerzaam en goed.

Overgewicht en bewegen

bewegen goed voor kind met overgewichtNaast dat bewegen goed is voor het lichaam is het ook goed voor je geest. Stressgevoelens verminderen aanzienlijk tijdens beweging. Lekker je hoofd leeg maken, wie kent het niet. Juist omdat kinderen tegenwoordig zoveel prikkels krijgen zou beweging een nog grotere rol moeten spelen. Juist voor hen zou het goed zijn om eens lekker hun hoofd leeg te maken.

Als ouder is het soms best lastig om je kind aan het bewegen te krijgen. Ze lijken soms wel vast geplakt te zitten aan de bank. Starend naar het een of ander beeldscherm. Maar bedenk eens goed, welk voorbeeld hebben ze? Ben jij ook iemand die snel voor de pc kruipt of lekker op de bank hangt tv te kijken? Goed voorbeeld doet goed volgen, ook in geval van bewegen. Ga er samen op uit. Zoek een sport of activiteit die jullie samen leuk vinden en ga aan de slag.

Kinderen, overgewicht en beweging. Drie woorden die veel met elkaar gemeen hebben. Met de juiste gezonde voeding, lekker bewegen en af en toe ontspanning kun je voorkomen dat jouw kind te dik wordt. Want overgewicht is echt niet leuk, zeker niet voor kinderen. Dat weten de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! maar al te goed. Dagelijks werken zij hard met kinderen aan een gezond gewicht. Dus trek op tijd aan de bel. Mocht je hulp nodig hebben, onze coaches zijn er voor je. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak.

Interessant? Delen met je vrienden ››