Facebook Linkedin Twitter
Kinderen, overgewicht en Sinterklaas.

Kinderen, overgewicht en Sinterklaas.

sinterklaas met pepernotenAls je kind overgewicht heeft dan is de sinterklaastijd iets waar je als ouder best tegenop kunt zien. De winkels liggen vol met snoep in alle vormen en maten. Op scholen, sportverenigingen en kinderclubs overal wordt er snoep aan je kind aangeboden. En al dat snoep is niet goed voor je kind, of er nu wel of niet sprake is van overgewicht. Niemand kan onbeperkt snoepen zonder daar de gevolgen van te merken. Maar voor kinderen met overgewicht is het extra belangrijk om niet (teveel) te snoepen. Afvallen tijdens deze periode is heel erg moeilijk en daar moet de focus dan ook zeker niet op liggen, al helemaal niet bij kinderen. Maar op gewicht blijven kan wel.

 

Overgewicht en Verleidingen

Is het voor een volwassen iemand al moeilijk om nee te zeggen tegen verleiding, voor kinderen is het nog lastiger. Ten eerste hebben kinderen een voorkeur voor zoet, en laat snoep nou net die smaak hebben. Maar ook overzien kinderen de lange termijn effecten van teveel snoepen nog niet. Juist die kennis die bij volwassenen nog wel eens voor een rem zorgt. “Laat ik het maar niet doen, is niet zo gezond voor me…” Kinderen zullen dat uit zichzelf niet snel bedenken. Heeft je kind overgewicht dan is het waarschijnlijk erg gevoelig voor die verleidingen. Goed om als ouder dan zicht te hebben op wat je kind krijgt aangeboden. Maak daar afspraken over met je kind.

We worden vaak verleid per dag. Uit recent onderzoek van het Voedingscentrum is gebleken dat we per dag wel 200 keer eten moeten weerstaan. Ikzelf vermoed dat dit getal de komende maand omhoog zal gaan. November en december zijn per uitstek de feestmaanden. Zeker het feest van sinterklaas staat met name voor kinderen in het teken van snoepen.  Maar ook de kerstdagen die er straks aankomen. Ook dagen met heel veel extra eten, lees snoepgoed ter beschikking.

Alert zijn

Als ouder moet je de komende Sinterklaas periode wel extra alert zijn. Omdat je kind al meer snoep krijgt dan normaal buitenshuis. Denk aan vieringen op school, verenigingen of clubs. Maar ook aan het extra snoepje van de winkelier, het bakje met pepernoten op de toonbank…is het belangrijk om het thuis te beperken. Haal niet grote zakken pepernoten of chocoladeletters in huis. Beperk het snoepen thuis. Af en te prima, maar niet teveel. Ga met je kinderen zelf pepernoten bakken. Veel leuker dan kopen, veel lekkerder ook! Natuurlijk hebben we een lekker recept voor je.pepernoten

Zorg er bovendien voor dat je kind deze komende periode voldoende fruit en groentes binnen krijgt. Juist in deze tijd van spanning en veel indrukken is het belangrijk om de weerstand van je kind op peil te houden. Zeker ook omdat het weer toch echt wat guurder zal gaan worden. Een extra bakje fruit of rauwkost is dus zeker aan te bevelen. Bovendien, als je kind vol zit met gezonde dingen is er vaak helemaal geen ruimte voor snoep. Je kind zal ook minder snel om snoep vragen als er gewoon met regelmaat iets lekkers wordt aangeboden. En in dit geval bedoel ik met lekkers natuurlijk iets van fruit, of een ander gezonde traktatie. Want dat gezond lekker is dat is een feit!

Interessant? Delen met je vrienden ››