Facebook Linkedin Twitter
Lightproducten, wel of niet?

Lightproducten, wel of niet?

Lightproducten? Wel of niet goed voor je? Je hoort vaak zoveel tegenstrijdigheden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In cola zitten calorieën dus die neem je liever niet. En cola light? Wat zit daar dan in? Geen calorieën of minder, maar hoe komt het dan toch zo zoet? Wat stoppen ze eigenlijk in onze voeding?

Afvallen door lightproducten?

frisdrankVeel mensen die willen afvallen kiezen voor lightproducten. Want zo denken zij, daar val ik van af! Helaas blijkt de werkelijkheid iets wat anders. Lightproducten bevatten in tegenstelling tot wat veel mensen denken ook calorieën. Sterker nog, er zijn lightproducten die meer calorieën bevatten dan het reguliere product.

Een product mag de naam light dragen als er 30% minder vet, suiker , eiwitten of alcohol inzit. Maar bedenk dan wel dat als men er iets afhaalt, bijvoorbeeld suiker, er men er vaak ook weer iets bij in moet stoppen, bijvoorbeeld zoetstoffen. Bovendien calorieën zijn niet fout. Per dag heb je een aantal calorieën nodig. Voor een gemiddelde vrouw is dat zo’n 2000 kcal. per dag. Voor een volwassen man 2500 kcal. per dag.

Je kunt die calorieën vullen door het eten van chips, koekjes en cola. Net zoveel totdat je bij die 2000 of 2500 bent beland. Dat kan. Je krijgt dan precies genoeg calorieën binnen, dus wat dat betreft zit je oké. Maar qua voedingsstoffen heb je dan natuurlijk niets fatsoenlijks binnen gekregen.

Gezond eten i.p.v. lightproducten

Je kunt en dat zou je eigenlijk moeten doen, die calorieën ook binnen krijgen door gezond te eten. Qua calorieën is het gelijk maar qua voedingsstoffen zit er wel behoorlijk verschil in. Waarmee ik eigenlijk wil zeggen dat je je niet te zeer op die calorieën moet richten maar op gezond en puur eten.lightproducten kompas nodig

Cola bevat veel calorieën, light cola niets, maar light cola zit dan wel weer boordevol zoetstoffen. Je kunt je dus gaan afvragen of lightproducten een product is dat je met regelmaat op je menu moet zetten of dat dit een product is dat met mate en uitzondering moet worden genomen. Zoetstoffen zijn goedgekeurde stoffen, maar dat betekent niet dat je ze onbeperkt kunt eten of drinken. Er zit een maximum aan. Veel zoetstoffen zijn bovendien niet natuurlijk, dat betekent dat ze in een fabriek in elkaar worden geknutseld. Je hebt ook zoetstoffen die plantaardig zijn, zoals het vrij nieuwe Stevia bijvoorbeeld.

Of je wel of niet zoetstoffen wilt eten is je eigen keus.

Maar misschien is het slimmer om de zoet behoefte die je hebt af te bouwen. Veel mensen zijn “verslaafd”  aan suiker en zoet. Suiker werkt ook verslavend. Eet je veel zoet dan zal je lichaam steeds weer om meer vragen. Vervang je die suikers door zoetstoffen dan proef je nog steeds zoet en dus zal je lichaam ook blijven zeuren om zoet.

Je kunt dus inderdaad je suikerklontje in je koffie vervangen door een zoetje, maar daarmee los je het probleem niet op. Je blijft zoet lekker vinden. Je lichaam blijft om suiker zeuren. Lightproducten helpen je niet om anders en beter met voeding om te gaan.

Afvallen niet gemakkelijk

9875269_xlOvergewicht en afvallen is lastig, als het puur een kwestie was van iets minder eten dan was er geen overgewicht meer. Helaas is het niet zo simpel en behalve calorieën spelen er een heleboel factoren mee.  Veel mensen willen op eigen houtje afvallen maar dit werkt vaak niet. Het ene naar het ander dieet wordt gedaan en de kilo’s vliegen eraf en helaas er ook weer op. Vaak omdat ze hun focus alleen op die calorieën hebben liggen. Maar heel vaak liggen er problemen en emoties achter het verhaal overgewicht en zolang je die niet aanpakt zal je nooit je doel behalen. De coaches van Spruitjes en Zo! zijn gespecialiseerd  in het begeleiden en coachen van mensen, zowel kinderen als volwassenen, met overgewicht.  Wij kijken verder dan alleen die weegschaal.

En als je ons je laat helpen dan is het enige “light” dat er straks in je leven is jijzelf!

Interessant? Delen met je vrienden ››