Facebook Linkedin Twitter
Moeilijke eters? Feestbrood!: Moeilijke eters? Feestbrood!

Moeilijke eters? Feestbrood!

Kinderen en eten. Als kindereetcaoches met de  specialisatie kind en voeding weten we er alles van. Sommige kinderen eten alles en sommige kinderen lusten niets. Privé herkennen we het probleem niet willen eten ook. Natasja, kindereetcoach van Spruitjes en Zo! vertelt; “Na twee dochters werden mijn man en ik getrakteerd op een zoon. Hartstikke geweldig natuurlijk. Maar behalve wat uiterlijke verschillen was er nog een groot verschil tussen dit kleine ventje en zijn grotere zussen. Aten zijn zussen namelijk echt alles, meneer at niets. Moedeloos werd ik er van. Alle trucjes werden uit de kast gehaald. Een hapje voor mama, en een hapje voor papa. Je kent het wel. Hier had zijn grootste zus een nogal gewelddadige variant op bedacht.  “Jij bent de haai en je eet de hele familie op. Hier een stukje van mama…” Niet echt pedagogisch verantwoord misschien maar ja, je moet toch wat en als je kind op die manier wel eet. Brood was ook altijd een strijd. Nee, lust ik niet! Tot ik op een gegeven moment het feestbrood heb uitgevonden. Feestbrood is simpel maar och zo effectief. Een boterham in vier stukjes en op ieder stukje een andere belegsoort. Dat hielp! Meneer at zomaar ineens twee boterhammen op”.

kinderen en niet willen etenVandaag de dag informeer we ouders van kinderen met overgewicht over gezond en verantwoord eten. Via het Spruitjes en Zo! programma, want juist voor kinderen met overgewicht is gezond eten zo vreselijk belangrijk. Immers als er iets gezonds in zit is er geen ruimte meer voor de ongezonde dingen. Regelmatig adviseren we ouders van kleine dwarsliggers het feestbrood aan. Want alleen het woordje feest doet al wonderen. Eten behoort ook feest te zijn.

Vooral bij kinderen met overgewicht ligt er vaak een nare sfeer rond het eten. Kinderen mogen bepaalde dingen niet meer van hun ouders, omdat die op hun beurt bang zijn voor nog meer overgewicht. Als ze dan gezamenlijk bij ons komen en wij vertellen ze wat ze wel mogen. Wat vaak meer is dan ze gewend zijn, verschijnen er weer glimlachen op snoetjes. Eten mag, eten moet zelfs. Gezond eten moet. Maar gezond betekent niet automatisch vies. Er zijn zoveel lekkere dingen die goed voor je zijn. En ineens blijken die moeilijke eters, helemaal geen moeilijke eters meer te zijn!

Daarom is Spruitjes en Zo! ook geen dieet. Want diëten voor kinderen is natuurlijk echt geen optie. Gezond eten en leven wel en dat leren ze bij Spruitjes en Zo!

Moeilijke eters aan het woord

De luchtrommel die meegaat naar school wordt met ouders en kinderen ook altijd besproken. Negen van de tien keer worden er snel een paar boterhammen gesmeerd en in een plastic bakje gepropt…”Vind je dat lekker? vragen we dan altijd. Bijna altijd of eigenlijk altijd is het antwoord “Nee, eigenlijk niet.” En eerlijk is eerlijk, als je iets niet lekker vindt, eet je het vaak ook niet op. Dus ja, dan verdwijnt die lunch in een prullenbak. Met alle gevolgen van dien. Dan geven we ouders tips. Dat er ook rauwkost mee kan in een trommel. Dat er meer op brood kan dan chocoladepasta. Dat fruit ook prima bij de lunch kan. Dat je kan variëren. Dat je als ouder iets meer werk moet verrichten, maar dat je kind daar wel profijt van heeft.

Lekker en gezond kan. Lekker en gezond en leuk ook.

Als je zelf als volwassene iedere dag hetzelfde mee krijgt naar je werk om op te eten word je ook niet echt blij. Dus onze kinderen ook niet. Die hebben ook smaak, net als wij. Al wijkt die soms een beetje af van de onze…

Wil jij ook graag een keer met een kindereetcoach in gesprek over jouw eigen ‘lust ik niet’ kind. Maak gerust een afspraak, je bent altijd welkom.

Interessant? Delen met je vrienden ››