Facebook Linkedin Twitter
Nationale schoolontbijt

Nationale schoolontbijt

schoolontbijtIeder jaar wordt er voor zo’n 500.000 schoolkinderen het Nationale Schoolontbijt georganiseerd. Dit om het ontbijten onder kinderen onder de aandacht te brengen. Immers ontbijten is belangrijk en hoort erbij. Het moet zelfs, en het zorgt ervoor dat je op gewicht blijft. Erg belangrijk in een wereld waar overgewicht een steeds grotere rol gaat spelen.

Al een tijdje ligt het nationale schoolontbijt onder vuur. Het zou niet gezond zijn en een verkeerd beeld geven van gezonde voeding. Het ontbijt bestaat uit krenten- en muesli bollen, bruin- en volkoren brood, halvarine en beleg als smeerkaas, jam of chocoladehagelslag en een beker melk erbij. Een oer Nederlands ontbijt dus dat bij menig gezin ’s ochtends op de ontbijttafel zal staan.

Waarom dan het commentaar van diverse kanten waaronder Foodwatch.

Verandering op het gebied van voeding

De laatste tijd is er nogal wat verandert op het gebied van voeding. Bepaalde ideeën zijn onderuit gehaald en steeds meer mensen willen natuurlijke en pure voeding promoten. Voedingsdeskundigen verdiepen zich uiteraard constant in het thema voeding en zelfs zij zijn het onderling niet met elkaar eens. Roept de ene heel hard dat vet slecht is dan wordt dat door een ander meteen tegen gesproken. Koolhydraten leveren al helemaal een leuke discussie op en ook over eiwitrijk raken we niet uitgesproken.

Knap lastig dus voor met name de consument die het allemaal goed wil doen en door de bomen het bos niet meer ziet. Als deskundigen het al niet eens zijn, wat moet de gemiddelde Nederlander dan wel niet….

Geen goed of fout eten

Het schoolontbijt dat hier boven wordt beschreven is niet fout. In mijn ogen bestaat er namelijk geen fout eten. Alleen een foute manier van omgaan met eten. Dat wil echter niet zeggen dat het niet beter kan. Er is altijd ruimte voor verbetering. Maar waar ik het liever over wil hebben is dat je het in een groter geheel moet zien.

Ben jij iemand die erg veel snoept en snaait tussendoor en heb je last van overgewicht, dan is hagelslag misschien niet zo handig om op je brood te smeren. Een boterham belegd met groente of vers fruit zou dan een beter optie zijn. Maar neem mijzelf nou even als voorbeeld. Ik eet bij mijn ontbijt graag twee volkoren broodjes met jam, biologische jam, dat dan weer wel. Maar ik snoep de rest van de dag helemaal niets. Drink nooit frisdrank en eet verder veel fruit en groentes en kies heel bewust mijn voeding. Mag ik dan misschien die broodjes met jam?22511573_xl

Eetpatroon in zijn geheel zien

Je eetpatroon is belangrijk, je wordt niet dik van brood. Ook niet van twee boterhammen met jam of hagelslag. Je wordt dik om dat je een verkeerde manier van omgaan met eten hebt. Als je veel tussendoor eet of snoept. Te vaak voor de verkeerde dingen kiest. En omdat je daarbij dan ook nog eens te weinig beweegt. Of als je voeding gebruikt om bepaalde emoties te verzachten. Eten omdat je eenzaam bent bijvoorbeeld, of eten omdat je verdrietig bent.

Ontbijten is belangrijk. En persoonlijk heb ik liever dat een kind als ontbijt een boterham met jam neemt dan het ontbijt overslaat. Het is in geval van overgewicht belangrijk om het hele eetpatroon onder de loep te nemen. Veranderingen in kleine stapjes doorvoeren. Van niet ontbijten naar een boterham met jam is al een hele verbetering. Onze kindereetcoaches begeleiden gezinnen met kinderen waar overgewicht een probleem is. Die kinderen ontbijten vaak niet. Voor hen is het een hele verandering om ’s ochtends wel aan die ontbijttafel te gaan zitten en om wel die volkoren boterham te eten. Zeker als je gewend bent aan alleen maar wit brood. Melk drinken in plaats van de zoete yoghurtdrank die je altijd kreeg.

Kleine stapjes maken samen ook een verre reis

Dus ja, het schoolontbijt kan beter. Meer groente en fruit, minder suikers. Absoluut. Maar niet ontbijten is nog altijd slechter. En soms is een kleine stap het begin van een verre reis. Door kinderen en ouders bewust te laten nadenken over voeding gaan ze steeds betere keuzes maken.

Interessant? Delen met je vrienden ››