Facebook Linkedin Twitter
Overgewicht en kinderen : ijsjes!!

Overgewicht en kinderen ijsjes

Het is mooi weer en behalve veel blote benen zie je om je heen ook veel mensen genieten van ijs. Want een ijsje hoort erbij, toch? Maar als je overgewicht hebt moet je wel oppassen met al die ijsjes. Want er zit nogal een verschil tussen al die ijsjes qua calorieën. En wat te doen met overgewicht en kinderen? Mogen zij nog wel een ijsje hebben als het warm is?

Overgewicht en kinderen, nee je mag niets!

Als mensen willen afvallen gaan ze zichzelf vaak van alles ontzeggen. Dit mag niet, en dat mag ook niet….Zo worden de verboden dingen juist extra aantrekkelijk om wel te willen hebben. Als ik tegen je zeg: “Je mag niet aan roze olifantjes denken.” Weet ik zeker dat je ze direct voor je ziet verschijnen. Dat wat niet mag, willen we juist hebben! Afvallen moet je dus ook niet richten op “het niet mogen” maar juist op “wat mag er wel?” Je zult zien dat als je je richt op wat er wel mag (en dat is heel veel!) afvallen minder moeilijk wordt. Ook voor kinderen met overgewicht is het natuurlijk niet fijn als alles verboden wordt. Je kind zal er niet gelukkiger van worden en bovendien loop je het risico dat je kind in het geheim gaat snoepen.

Zo is het dus ook met die ijsjes. Nooit een ijsje mogen is niet haalbaar. Niet voor volwassenen maar zeker niet voor kinderen. Als het mooi weer is kan een ijsje tussendoor best eens.

Maar welk ijsje? gewichtstoename voorkomen!

Een waterijsje als een raketje kan prima, het bevat ongeveer 40 kcal. Ook een perenijsje (50 kcal.) of een split (65 kcal.) kunnen best eens een keertje. Een cornetto of een magnum daarentegen tikken qua calorieën wel behoorlijk aan. Een cornetto classic bevat 233 kcal. en een magnum 261 kcal. Zeker voor een kind zijn dit behoorlijke getallen. Even ter vergelijking: 1 volkoren boterham, besmeerd met halvarine en jam en 1 glas halfvolle melk levert 254 kcal.Een magnum geeft dus meer calorieën dan het gemiddelde ontbijt van een kind. Je moet dus niet raar staan te kijken als je kind na het eten van zo’n ijsco in de middag, zijn avondeten laat staan. Het heeft gewoon teveel gehad. Voorkom dit en geef je kind gewoon een waterijsje.ijsjes

Wat we bovendien niet moeten vergeten, is dat ijs vooral veel suiker (waterijs) en vet (de chocolade ijsjes) levert en weinig echte voedingsstoffen. Het blijft dan ook echt een traktatie en moet niet een maaltijd gaan vervangen.

Overgewicht en kinderen, maak zelf gezonde ijsjes!

Gelukkig kun je thuis zelf gezonde ijsjes maken. Door bijvoorbeeld kwark te mengen met fruit, even in de blender en daarna invriezen. Op die manier krijgt je kind ook een ijsje, maar ook de goede voedingsstoffen binnen. Precies wat jij als ouder zo graag wilt. Van vruchtensap kun je ook lekkere waterijsjes maken, nog leuk om te doen ook voor kinderen. Dus verbied je kind (en jezelf) geen ijsje, maar kies verstandig en bewust. En geniet er van!

Interessant? Delen met je vrienden ››