Facebook Linkedin Twitter
overgewicht en ontbijten: Overgewicht en ontbijten

Overgewicht en ontbijten

volkoren brood past ook in een gezond ontbijt Dat je ontbijt belangrijk is zeggen we wel vaker. Het is zelfs zo dat er een gezegde is over de belangrijkheid van dat ontbijt. Misschien ken je hem wel: Ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar. Als je overgewicht hebt en graag wilt afvallen dan is het ontbijt helemaal van groot belang. Het niet ontbijten lokt namelijk vaak meer snoepen en snacken uit.

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig en het is jouw taak die te leveren.Gezond eten bevat deze voedingsstoffen. Krijgt je lichaam voldoende voeding binnen zal de drang  naar snoepen en snacken echt minder worden. Voor kinderen met overgewicht zijn voedingsstoffen vanwege de groei helemaal belangrijk. Sla dus nooit het ontbijt over.

Het ontbijt is dus belangrijk. Maar wat je eet als ontbijt is natuurlijk ook super belangrijk. Waar bestaat een goed ontbijt nou uit?

  • 1: Vezels

Vezels zijn heel belangrijk als het gaat om ontbijten. Want die vezels vullen namelijk heel erg goed. Ze zorgen ervoor dat je een vol gevoel hebt en dat lang houdt. Dat betekent dat je lekker lang geen zin in eten hebt. De ochtenden op school zijn vaak lang en dus is het slim om ervoor te zorgen dat je kind lekker lang vol zit en niet tussendoor met een rammelende maag zit.

Volkoren brood, roggebrood, muesli, Brinta, havermout

  • 2: Eiwitten

Net als vezels vullen ook eiwitten heel erg goed en zorgen ook zij ervoor dat je lang vol zit. Eiwitten zijn ook belangrijk als bouwstof in je lichaam. Voor alles dat moet worden “gebouwd” zijn eiwitten nodig. Aangezien kinderen nog moeten groeien (bouw) is het dus van belang dat zij dagelijks voldoende eiwitten krijgen.

Glas melk, plakje kaas, gekookt ei, plakje kipfilet, beker karnemelk, bakje yoghurt of kwark

  • 3: Fruit

Lekker kleur op je bord, daar wordt je toch vrolijk van? Daarom iedere dag starten met fruit, want fruit bevat heel veel belangrijke vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen. Bovendien, 1x fruit op een dag lukt vaak nog wel maar die 2e x…. Als je start met fruit, hoef je er nog maar eentje de rest van de dag en dat moet wel lukken!

Appel, banaan, aardbeien, blauwe bessen en nog veel meer (denk ook aan diepvriesfruit)aardbeiden passen ook in een gezond ontbijt

  • 4: Vocht

Heel belangrijk om dagelijks te starten met vocht. Dus drink altijd iets bij je ontbijt. Na een nacht slapen en niets drinken is het lichaam echt even toe aan iets te drinken. Vocht is belangrijk om gedurende de dag iedere keer aan te vullen.

Water, thee, melk, karnemelk

Als je er dagelijks voor zorgt dat het ontbijt van je kind alle 4 de bovenstaande elementen bevat weet je zeker dat met dat ontbijt wel goed zit!

Vind je het lastig en twijfel je of het ontbijt van jouw kind wel gezond is.Of is je kind een lastige eter en is er veel strijd thuis over eten,neem dan contact op met een van de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! Zij zijn gespecialiseerd in kinderen met overgewicht en werken opeen kindvriendelijke manier die echt helpt.

Interessant? Delen met je vrienden ››