Facebook Linkedin Twitter
Overgewicht kinderen water of frisdrank?: Overgewicht kinderen water of frisdrank?

Overgewicht kinderen, water of frisdrank?

Steeds meer kinderen hebben overgewicht. Ze wegen meer dan dat goed voor ze zou zijn. Iets dat de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! dagelijks tegenkomen. Soms wegen kinderen iets teveel, soms ook echt veel te veel. Veel kinderen met overgewicht zijn gewend frisdrank te drinken. Ze vinden het lekker en drinken het meerdere keren per dag. Maar is dat nou wel zo handig. Frisdrank bevat suiker. Veel suiker. Nou is teveel suiker voor niemand goed, maar kinderen met overgewicht moeten helemaal oppassen met suiker. En dan met namen natuurlijk de toegevoegde suikers. Dus minder of liever zelfs geen frisdranken, maar water.  Maar hoe doe je dat en waarom zou je dat doen?

Vocht is belangrijk! Zeker voor kinderen

Het grootste gedeelte van je lichaam bestaat uit vocht. Per dag verlies je echter ook veel vocht. Het is dus van groot belang om vocht te blijven aanvullen gedurende de dag. Zonder eten kan het menselijk lichaam nog wel een poosje, maar zonder vocht drogen we al snel uit. Het lichaam van een kind droogt overigens sneller uit dan dat van een volwassenen. Kinderen onder de 2 jaar kunnen snel, dat wil zeggen binnen 24 uur, moederdaguitdrogen. Kinderen boven de 2 jaar kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen. Echt wel belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je kind voldoende vocht binnen krijgt. Per dag heeft een kind toch al snel anderhalve liter nodig. Een deel van het vocht kan uit vaste voeding worden gehaald. Kijk maar eens naar een appel, een aardappel of een stuk komkommer, ook daar zit vocht in. Maar daarnaast zal er ook gedronken moeten worden.

Helaas gaat het bij veel kinderen op dat gebied goed fout. Veel kinderen krijgen namelijk gezoete drankjes om te drinken. Maar het woord gezoet zegt het al. Deze drankjes bevatten suiker, en niet zo weinig ook!

Water of frisdrank voor kinderen?frisdrank en overgewicht kinderen

Een glas frisdrank, als cola levert al snel zo’n 7 klontjes suiker op. Maar ook een drankjes als Yogi drink levert bijna 5 suiker klontjes. Niet echt slim om je kind voor te zetten. Ook ranja, wat vaak als goed alternatief wordt gezien door ouders , bevat suiker. Per dag kan een kind door het drinken van verschillende soorten frisdrank wel zo’n 15 a 20 suikerklontjes binnenkrijgen. Al die suiker is natuurlijk niet goed voor een kinderlijfje, het kan onder anderen overgewicht veroorzaken.

Veel ouders zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker die het drinken van hun kind bevat. Toch is het verstandig om hier eens bij stil te staan. Waarom geven we onze kinderen frisdrank? Water is echt een veel beter alternatief! Het bevat totaal geen suiker  en lest de dorst goed. Toch is het drinken van water nog niet standaard.

Ook light frisdrank vindt gretig aftrek onder kinderen en jongeren. Natuurlijk, light frisdranken bevatten minder of geen suiker. Maar die suikers zijn dan wel vervangen door zoetstoffen. De smaak is dus nog steeds zoet, en door je kind light frisdrank te geven houd je dus de zoet-behoefte bij je kind in stand. Je kind zal zoet de norm vinden en zoet willen drinken.

Goed alternatief

Veel beter is het om kinderen van jongs af aan water te laten drinken. Je lichaam heeft immers vocht nodig en geen frisdrank!

water met fruit goed voor kinderen met overgewichtOm water net even iets aantrekkelijker te maken voor kinderen kun je er zelf smaakjes aan toevoegen.

  • water met munt
  • water met citrusfruit
  • water met komkommer
  • water met zomerfruit

 

Ook leuk om te doen: fruit, zoals een aardbei bijvoorbeeld, invriezen in een blokje water en dat aan je glas toevoegen.

Leuke bekers helpen ook, en rietjes doen het ook altijd goed. Zo wordt water drinken leuk!

Kinderen met overgewicht ervaren dit vaak als lastig en zwaar, zeker ook mentaal. Pesten is iets waar zij vaak mee te maken krijgen. De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! begeleiden kinderen naar een gezond gewicht. Tijdens de begeleiding is er ook aandacht voor het onderwerp pesten, lekker in je vel zitten en het zelfvertrouwen. Speelt overgewicht een rol binnen jullie gezin, neem dan contact op en maak en afspraak.

Interessant? Delen met je vrienden ››