Facebook Linkedin Twitter
Overgewicht voorkomen is beter dan genezen.: Overgewicht voorkomen is beter dan genezen.

kinderen met overgewicht

Overgewicht voorkomen is beter dan genezen.

Er is een mooi Nederlands spreekwoord dat zegt; “Voorkomen is beter dan genezen.” In het geval van overgewicht maar al te waar, vinden de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! Want als je eenmaal overgewicht hebt ontwikkeld dan is het moeilijk om daar weer van af te komen. Helemaal voor kinderen, zij mogen namelijk helemaal niet op dieet. Dit omdat zij nog in de groei zijn en allerlei bouwstoffen en voedingsstoffen hard nodig hebben. Zouden we kinderen op een dieet zetten dan kunnen er tekorten ontstaan. Buiten dat, is het sowieso niet slim om op een dieet te gaan. Diëten zijn een korte termijn oplossing en niet gericht op leefstijlverbetering. En daar draait het juist om, om die leefstijl.

En om op het spreekwoord terug te komen. Voorkomen is beter dan genezen. Beginnen met een gezonde leefstijl kan niet vroeg genoeg. Zodra je baby wordt geboren kun je al de keuze maken voor gezond. Zelfs al voordat je kind geboren wordt kun je die keuze maken. Doordat je als zwangere goed en gezond eet, krijgt je kindje ook de juiste stoffen binnen. Is je kindje er eenmaal kun je kiezen voor borstvoeding. Ook hier blijft het van belang om als moeder zelf ook gezond te eten, immers alles dat jij eet krijgt je baby via de moedermelk ook binnen.

Ga je van borst of eventueel fles over naar echt eten, is het verstandig om te kiezen voor vers en variatie. Niet iedere dag hetzelfde maar van alles proberen. Je zult versteld staan van wat je kindje allemaal lust. Natuurlijk moet je dit langzaam opbouwen en duurt het wel een poosje voordat je kind met de pot mee kan eten. Maar laat ze vooral wennen aan pure smaken. Niet de zoete smaken die ons allen zo bekend zijn, maar de smaken van echte groente en fruit, echt eten en geen snoep.

Voorkomen is echt beter dan genezen

Wen je, je kind namelijk aan zoet dan zal zoet de smaak worden die hij of zij verkiest. Dus laat je kind water drinken in plaats van zoete drankjes. Geef het geen koekjes tussendoor maar een rijstwafeltje of een volkoren crackertje. Zorg voor volwaardige producten die goede voedingsstoffen leveren. Geef fruit tussendoor en  bied groentes aan, ook overdag. Veel groentes kun je prima rauw eten en zijn daarom prima als tussendoortje geschikt.

Geef je kind als het iets ouder is, volkoren brood en beleg dit met magere vleeswaren en af en toe kaas, die bij kinderen best volvet mag zijn in verband met de benodigde voedingsstoffen. Kies  af en toe ook voor groente als beleg, zoals een humus of tapenade. Hagelslag en chocoladehazelnootpasta zijn wel lekker maar zouden geen standaard broodbeleg moeten zijn.

Een kind groeit in een aantal jaren van een lief klein baby’tje uit tot een grote puber. Al dat groeien kost veel energie. Energie die in de vorm van eten moet worden geleverd. Je kunt je dus wel voorstellen dat het eten van goede voeding van groot belang is. Van 50 centimeter naar zo’n 1.75 in amper 15 jaar is een enorme klus. Dat gaat niet helemaal vanzelf, binnen in je lijf wordt daar hard voor gewerkt. Als je zorgt voor goede voeding, zorg je ervoor dat er goede voedingsstoffen binnen komen. Bouwstoffen om die groeiende botten en spieren stevig te maken. Vitamines en mineralen om de weerstand te verhogen.

Voorkomen voorkomt problemen

Door je kind van jongs af aan te laten wennen aan gezond en verantwoord eten zal dit voor je kind normaal zijn. De standaard. Je kind heeft natuurlijk ook recht op af en toe iets lekkers maar dan wel met mate. Een zakje chips op de zaterdagavond is prima en uit school een snoepje naast een stuk fruit kan ook. Maar beperk snoep wel en zorg ervoor dat het extra blijft een geen standaard.

Naast goede voeding is overgewicht ook te voorkomen door voldoende beweging. Ook dit kun je al vroeg bij je kind introduceren. Een kind dat gewend is om lopend of fietsend ergens naar toe te gaan vindt dit normaal. Een kind dat eerst overal met de auto is heen gebracht zal protesteren als het opeens moet gaan fietsen.

Door je kind van baby af aan op te voeden met goede voeding en gezonde voeding, door het te leren dat lekker wel mag maar extra is en geen deel van je basisvoeding. Door je kind te leren dat bewegen erbij hoort en leuk is, kun je veel leed voorkomen. En laten we wel wezen niemand wil zijn kind opzadelen met het probleem overgewicht.

Ook voor aanstaande moeders hebben we bij Spruitjes en Zo! een speciaal programma. Want wij vinden dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met gezond (op)voeden. Alle kindereetcoaches zijn in het bezit van van dit programma dus mocht je binnenkort een kindje krijgen of plannen hebben voor een zwangerschap neem gerust contact op.

Interessant? Delen met je vrienden ››