Facebook Linkedin Twitter
overvloed en overgewicht kinderen: Overvloed en overgewicht kinderen

supermarkt laat overvloed zien dat is lastig voor ouders

We leven in een maatschappij waar eten in overvloed is. Overal om ons heen is eten. Dat weten de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! maar al te goed. De winkels liggen er vol mee, zelfs de winkels die niet gericht zijn op voeding verkopen toch eten. Denk maar aan de candybars die je bij menig bouwmarkt nog even kunt meepakken als je in de rij bij de kassa staat. Of de ladingen snoepgoed die er worden aangeboden bij een tankstation. Eten is overal. Die overvloed zou volgens velen de oorzaak zijn van het overgewicht dat we zo massaal hebben.

Dat eten zo aanwezig is, is lastig. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Ook zij worden constant verleid. Veel snoep is namelijk speciaal voor hen ontwikkeld en al mogen adverteerders zich niet meer rechtstreeks op de jeugd richten, onze kinderen voelen natuurlijk feilloos aan dat het voor hen bedoelt is. Bovendien zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Nieuwe kanalen als vloggers worden aangeboord om onze kinderen kennis te laten maken met producten.

Opvoeden en overvloed

Voor ouders is lijkt het soms vechten tegen de bierkaai. Kom jij als moeder met je appeltje aanzetten terwijl een grote keten met een grote gele M miljoenen pompt in marketing. Toch heb je als ouder heel veel invloed. Dat wat jij zegt en doet neemt je kind over. Met name wat je doet, want dat is zoveel sterker dan je woorden.

Jij bent voor je kind het voorbeeld, dat wat jij doet zal je kind doen. Dus laat zien hoe het moet, laat zien dat een appel normaal is om te eten. Laat zien dat koken niet ingewikkeld is maar gewoon dagelijks moet worden gedaan om gezond te eten. Laat zien dat actief zijn erbij hoort en iets is dat iedereen zou moeten doen. Laat zien dat gezond lekker is en dat snoep iets extra’s is dat echt niet iedere dag voorbij moet komen.

Leren omgaan met verleiding hoort er ook bij. In een wereld van overvloed is het lastig keuzes te maken. Keuze stress is een veel voorkomend probleem. Eigenlijk zou je bij keuzes maar twee tot drie opties moeten hebben om snel tot een keuze te kunnen komen. Meer opties veroorzaken stress, wat als die ene nou toch lekkerder is? Wat als ik de verkeerde keus maak? Wat als ik wat mis?

Maar in de winkel zijn de schappen boordevol en zeker op het gebied van snacks en snoep is er meer keus dan goed voor ons is. Ook voor kinderen is die keus lastig. Als ouder kun je ze helpen door ze twee opties te geven, deze of die? Daarmee zadel je je kind niet op met een bijna onmogelijke opdracht. En ook voor jezelf maak je het iets gemakkelijker, want wie herkent het niet die strijd in de winkel bij het toetjes vak. Ik wil die, nee toch die, of nee die is beter, of die…

Overvloed niet de oorzaak

Overvloed is niet de oorzaak van overgewicht. Het niet kunnen kiezen, niet kunnen stoppen is een van de oorzaken. Als kind is het belangrijk dat je leert hoe je een gezonde relatie met eten opbouwt.

Verleidingen zullen er altijd zijn. De situatie kun je vaak niet veranderen, je eigen manier van er mee omgaan wel. Snoep en snacks zijn extra, ze behoren niet in de basis thuis. Behandel ze dan ook zo. Maak snoep en snacks weer speciaal door ze echt alleen op speciale momenten te nemen en te geven aan je kinderen. De zaterdagavond bijvoorbeeld of een verjaardag.

Heel veel succes met (op)voeden van je kinderen, we weten dat het niet altijd gemakkelijk is. Daarom schrijven we blogs, geven we voorlichting. Alles om jou als ouder te inspireren en te motiveren. Kun je wel wat hulp gebruiken neem contact op. We zijn er voor jou en je kind en kunnen jullie helpen als overgewicht een probleem is.

Interessant? Delen met je vrienden ››