Facebook Linkedin Twitter
Pasen.

Pasen.

Is Pasen tegenwoordig een feest van de paashaas en chocolade eieren, van oorsprong is het dat natuurlijk niet. Het Griekse Paasfeest dat centraal staat in deze editie is een belangrijk feest voor de Grieken. Zij herdenken de lijdensweg van Christus en vieren zijn opstandig. Voorafgaand aan het paasfeest gaat een vastenperiode van 40 dagen. Ja, en na 40 dagen vasten kan ik me voorstellen dat je wel zin hebt in iets. Maar laten we eerlijk zijn, wij vasten niet voor de Paasdagen en onze kinderen al helemaal niet.

m_6539043_xlPasen en snoep.

Nee, en toch zoals gezegd wordt Pasen tegenwoordig net als het kerstfeest vooral gevierd met eten. Veel eten. Zoet eten, met name chocolade. Veel extra eten dus.
Vooral voor kinderen is het een waar snoepfestijn aan het worden. Ruim van te voren stouwen de winkeliers hun bedrijven vol met allerlei eieren van chocolade. Van kleine melkchocolade eieren eventueel ook nog gevuld met praline, tot grote, nauwelijks te dragen paashazen van chocolade.
En alsof dat nog niet genoeg is maken ze ook repen chocolade met vrolijk Pasen erop en is het assortiment hazen uitgebreid met diverse kuikentjes. Allemaal van chocolade natuurlijk. Ook koekjes krijgen een hazen of kuiken vorm en bijna alle bekende merken passen hun assortiment aan op de Paasdagen.
Kortom, er is genoeg. En allemaal even aantrekkelijk voor kinderen.

Pasen, lastig voor ouders.

Behoorlijk lastig voor ouders want al dat snoep heeft zoveel aantrekkingskracht dat het bijna niet te weerstaan is. Je kinderen mee naar de winkel nemen is haast vragen om ellende. Het wel bekende zeuren en jengelen om snoep. En geef ze eens ongelijk! Want natuurlijk zien al die lekkere dingen er aantrekkelijk uit en natuurlijk willen ze die hebben. Jij niet? Dus ga je overstag…
Ach, leuk zo’n haasje voor je kind toch? Maar opa en oma denken er ook zo over en je zus neemt ook een paas chocolade kuikentjes mee omdat ze zo schattig zijn. En voor je het weet heeft je kind een behoorlijke hoeveelheid snoepgoed. Dat allemaal op gaat!

Pasen en knutselen.

Pasen is een feest en feesten moet je vieren, maar vieren betekent dat dan altijd maar dat er veel moet worden gesnoept?
Nee, een feest is ook gezellig zonder al die chocolade hazen en kuikens. De feestdagen betekenen meestal ook vrije tijd en dat biedt natuurlijk mogelijkheden. Want als er iets is dat kinderen leuk vinden dan is het aandacht! Samen leuke dingen doen.
Ga weer ouderwets paaseieren beschilderen met je kinderen. Super leuk om te doen en het staat nog gezellig ook zo’n mandje met gekleurde eieren op tafel. Ook heel leuk om te doen is paas figuren maken van zout brooddeeg. Veel heb je er niet voor nodig en een echte keukenprinses hoef je er ook niet voor te zijn.

-1 kilo bloem
-0,5 kilo zout
-0,6 liter water
-2 eetlepels olie

Afbakken kan in de oven, duurt wel even: 1 uur op 100 C en daarna nog een uur op 125 C

Natuurlijk mogen kinderen best iets lekkers met Pasen maar beperk het wel. Zoals ik hierboven al beschreef, je kinderen krijgen niet alleen van jou iets lekkers te eten ze pikken veel meer op. Paas eten op school, een paar paaseitjes bij een vriendje, opa en oma nemen iets lekkers mee….

Pasen en eieren.ei

Paaseieren horen erbij, maar eigenlijk is het aller leukste natuurlijk het zoeken. En naast gezellig samen knutselen is het natuurlijk ook heerlijk om er met z’n allen op uit te trekken. Naar buiten, het bos in. De kinderen afleiden en ondertussen de eieren verstoppen. Beweging is namelijk altijd goed en omdat er iets leuks tijdens het wandelen gebeurt hebben de meeste kinderen nauwelijks in de gaten dat ze een flink eind lopen.
Verstop een paar chocolade eieren en verstop daarnaast ook een leuk paaskleurboek of een knuffeltje. Op die manier krijgen kinderen naast snoep ook iets anders, iets waarmee ze zichzelf een tijdje kunnen vermaken. En dat is voor ouders natuurlijk prettig want af en toe even tijd voor jezelf of een goed gesprek zonder kinderen om je heen is wel zo fijn.

Het Paasfeest hoeft niet bol te staan van de lekkernijen. Een gebakje bij de koffie omdat het feest is? Prima, maar dan niet ook nog een schaaltje met chocolade eitjes op tafel zetten en daar uit snoepen.

En bedenk, kinderen zijn in de groei en om te groeien hebben ze voedingsstoffen nodig. Die hebben dus voorrang op snoep. Snoep is extra, het levert geen voedingsstoffen. Het is dus belangrijk om kinderen te voeden en niet te vullen. Een chocolade traktatie met Pasen mag best, maar beperk het wel. Geniet van de Pasen, maar geniet vooral van elkaar!

Paaswandeling.

mockupspruitjesenzo-page1Met Pasen er op uit trekken is zeker een aanrader! Lekker naar buiten. Maar vinden kinderen wandelen dan wel zo leuk? Wel met de tips uit ons E-book. Gratis, als je je opgeeft voor onze maandelijkse tips en tricks. Aanvragen kan via het contactformulier.

Interessant? Delen met je vrienden ››