Facebook Linkedin Twitter
Recept basis pastasaus: Recept basis pastasaus

volkoren pasta met zelfgemaakte pastasaus Spruitjes en Zo!Recept basis pastasaus

Heel vaak wordt er binnen gezinnen gekozen voor een pakje of een pot als er pasta wordt gegeten. Lekker gemakkelijk is het antwoord als we vragen waarom, of ik weet niet hoe ik de saus zelf moet maken. De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! laten je met dit recept zien dat je het zelf kunt, zonder pakje of zakje. Het is namelijk helemaal niet moeilijk en bovendien smaakt zelfgemaakt zoveel lekkerder! Dit is een prima basissaus, je kunt er zelf extra groentes naar smaak aan toevoegen. Wedden dat iedereen bij jou aan tafel straks zit te smullen!?

Recept basis pastasaus 

Wat heb je nodig

  • 1½  kilo tomaten  (of 3 blikjes tomatenblokjes)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • oregano (gedroogd) naar smaak
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • zout en peper

Wat moet je doen?

Maak in iedere tomaat een kruisje op de bovenkant. Dompel ze twee minuten onder in kokend water. Vis ze er met de tang uit en haal het velletje eraf. Snij de tomaten daarna in blokjes. Snipper de ui in kleine blokjes. Zet een pan op en verwarm de olijfolie. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze ongeveer 2 à 3 minuten tot de ui zacht is. Voeg dan de knoflook toe (geperst) en fruit deze ongeveer één minuut mee. Pas op, niet te hard anders verbrandt de knoflook en dat geeft een bittere smaak. Nu voeg je de tomatenblokjes toe, de oregano, de tomatenpuree en de suiker. Aan de kook brengen en lekker laten pruttelen op een zacht vuurtje tot het goed is ingedikt. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Langer mag en komt de smaak ten goede.

Je kunt rul gebakken gehakt toevoegen of rul gebakken vegetarisch gehakt. Wil je meer groente dat kan, voeg na het fruiten van de knoflook en ui de in blokjes gesneden groente toe. Denk aan courgette, paprika of wortel. Meng de saus daarna met volkoren pasta en serveer er een lekkere salade bij.

Waarom volkoren pasta

Volkoren betekent vezels en vezels zijn goed voor jou en je kind, en de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! willen graag dat kinderen gezond eten. Vezels betekent een vol gevoel, wel zo lekker want dan hoef je niet meteen weer iets te eten en snoep en snaai je ook minder. Vezels zijn ook goed voor de stoelgang en dat is ook prettig. Soms moet je even wennen aan de smaak van volkoren, er zit meer bite aan. Zeker als je gewend bent de witte variant te eten. Toch is het verstandig om over te stappen naar volkoren. Dus pak voortaan niet de witte pasta maar de volkoren variant.

Pasta wordt vaak gezien als dikmaker. Ouders waarvan een kind overgewicht heeft vermijden vaak pastagerechten. Niet doen. Volkoren pasta ia een prima product en mag echt gegeten worden, ook als je wilt afvallen. Let er op dat je meer groentes neemt en in verhouding minder pasta. Vaak is de ptpasta namelijk erg veel aanwezig en zijn er maar een paar stukjes groente te bekennen. Draai het om, lekker veel groentes met een beetje volkoren pasta.

Interessant? Delen met je vrienden ››