Facebook Linkedin Twitter
Recept champignonsoep: Recept champignonsoep

Recept champignonsoep

“Kun je dat dan zelf maken?”  die vraag krijgen de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! regelmatig als we vertellen dat we een heerlijk recept hebben voor champignonsoep. Ja, dat kun je zeker. En moeilijk is het niet. Naast dat deze soep een heel stuk lekkerder smaakt dan de variant uit blik zitten er natuurlijk meer voordelen aan zelf maken. Minder zout, minder of zelfs geen suiker, verse groentes en een trots gevoel. Want zelf maken, maakt je trots.

Recept: champignonsoep (2p):recept champignonsoep Spruitjes en Zo!

Wat heb je nodig:

  • 1 ui
  • 250 gram champignons
  • 25 gram boter
  • 125 gram crème fraîche (klein bakje)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 liter water
  • 200 gram kip-reepjes of hamblokjes
  • 2 kippen bouillonblokjes

Wat moet je doen:

Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes. Verhit de boter in de pan en bak de ui goudbruin. Voeg de champignons toe en  bak deze al omscheppend 5 minuten mee. Roer de crème fraîche erdoor en ook de eetlepel bloem, goed roeren. Water erbij en de bouillonblokjes. Dan nog 10 minuten zachtjes laten sudderen met deksel erop. Voeg als laatste de kip reepjes of hamblokjes toe. Is de soep te dun naar je smaak, doe dan een klein beetje in een kopje en roer er een lepel maizena goed door. Voeg dit dikke mengsel weer terug aan de soep, even roeren en je zal zien je soep is mooi gebonden.

Mag dat wel? Crème fraîche…

ja, van de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! dat mag. Crème fraîche bevat inderdaad vet, maar laten we niet vergeten dat we dagelijks ook wat we nodig hebben en ook dagelijks wat vet mogen hebben. Je kunt beter een soepje eten met wat crème fraîche erin dan een gevulde koek:-) Maar het is waar crème fraîche bevat wel veel vet en er zijn alternatieven. Dus waarom gebruiken we die niet? Zure room bijvoorbeeld, een stuk minder vet immers. Dat klopt, maar helaas is zure room niet geschikt voor warme gerechten. Naast gewone crème fraîche bestaat er ook nog een demi crème fraîche. Het verschil tussen deze twee soorten crème fraîche is het vetpercentage. Naarmate het vetpercentage hoger wordt is het geschikter voor warme bereidingen. Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen. De demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent is alleen geschikt voor koude bereidingen. Vandaar de keuze voor gewone crème fraîche.

Mogen kinderen die overgewicht hebben en willen afvallen dit dan ook eten? Ja zeker! Als je deze soep eet zal je merken dat hij goed vult en is je buik goed gevuld dan zal je minder snel snoepen. Nogmaals, liever een soep met crème fraîche dan een gevulde koek.

Interessant? Delen met je vrienden ››