Facebook Linkedin Twitter
Recept chili con carne: Recept chili con carne

afvallen kinderenRecept chili con carne

De kindereetcaoches van Spruitjes en Zo! zijn fan van peulvruchten. Ze zijn voedzaam, vullen goed en een bron van goede stoffen. Ook voor kinderen met overgewicht zijn peulvruchten aan te raden. Want omdat ze zo goed vullen betekent dit dat je minder snel gaat snoepen. Immers als je buik vol zit met gezond is er geen ruimte voor ongezond. Dat scheelt en komt het gewicht zeker ten goede.

Peulvruchten in de schijf van 5

De schijf van 5 adviseert om zeker eens per week peulvruchten op het menu te zetten. Peulvruchten zijn niet voor iedereen even bekend. Dus de kindereetcoaches geven je graag wat meer uitleg, en natuurlijk ook een heerlijk recept zodat je die peulvruchten ook echt op tafel kunt zetten.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn zaden of de zaden met hun omhulsel. Onder peulvruchten vallen: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Peulvruchten staan zoals gezegd dus in de nieuwe schijf van 5. Dat komt omdat peulvruchten heel gezond zijn. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Peulvruchten zijn verder rijk aan koolhydraten, eiwitten, B- vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Peulvruchten bevatten veel vezels. (bron voedingscentrum)

Recept chili con carne

Maar wat kun je met die peulvruchten? Er zijn ontzettend veel manieren om ze te eten. Heerlijke salades met bonen, of soep, ovenschotels en tal van andere heerlijke gerechten. Maar vandaag maken we chili con carne.

Wat heb je nodig:

  • olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 theelepel chili (of 0.5 als je van iets minder pittig houdt)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 400 gram bruinebonen of kidneybonen (afgespoeld)afvallen kinderen

Wat moet je doen:

Ui in blokjes snijden en fruiten in wat olie. Knoflook uitpersen en toevoegen. Gehakt erbij en rul bakken. Dan de chilipoeder, komijn en tomatenpuree toevoegen. Even 1 minuut mee laten bakken, dan de blokjes tomaat bijvoegen en een half blikje water erbij doen. Ongeveer 20 minuten laten pruttelen (langer mag en komt de smaak ten goede) en tien minuten voor het einde de bonen toevoegen. Lekker met zilvervliesrijst en een frisse salade! Eet smakelijk.

de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! zijn dagelijks actief om kinderen te helpen gewicht te verminderen. Overgewicht is namelijk helemaal niet fijn, zeker niet voor kinderen. Lichamelijk verhoogt het bepaalde risico’s. Op ziektes bijvoorbeeld. Maar ook op het mentale vlak kunnen kinderen last hebben van overgewicht. Ze zitten niet lekker in hun vel, worden gepest, vermijden maatschappelijke zaken als sportclubs uit angst of schaamte. Worstelt jouw kind ook met het gewicht, wacht dan niet maar grijp in. Neem gerust contact op.

Interessant? Delen met je vrienden ››