Facebook Linkedin Twitter
Recept pindakaas bananen muffins: Recept pindakaas bananen muffins

afvallen kinderen Spruitjes en Zo!Recept pindakaas bananen muffins

De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! zijn fan van noten. En ook de schijf van 5 adviseert noten, dagelijks een handje. Voor jonge kinderen geldt het advies tot de leeftijd van 5 geen noten  te eten, dit in verband met verstikkingsgevaar. Als regel voor het eten van noten kan aangehouden worden, dat een kind een pinda mag eten wanneer hij met zijn ene arm over zijn hoofd heen het andere oor kan aanraken. De luchtwegen zijn dan breed genoeg, dat het verslikken in een noot geen levensbedreigende situatie meer wordt. Als een jong kind zich verslikt, bestaat het risico dat er een noot of een stukje van de noot in de longen terechtkomt wat aanleiding kan geven tot een longontsteking. (bron: alles voor je kind)

Toch noten

Pindakaas of notenpasta kunnen de noten voor jonge kinderen vervangen (ook voor volwassenen trouwens)  Het voedingscentrum: Het advies is om elke dag ongezouten noten te eten vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Alle ongezouten noten en pinda’s zijn goed voor je. Dus ongebrand, gebrand en geroosterd. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten. Voor kinderen tot 1 jaar geldt echter dat het gebruik van pindakaas wordt afgeraden in verband met allergieën. Dus het blijft opletten. Maar als je ze wel mag zijn ze natuurlijk heerlijk.

Noten gezond

Dat noten in de schijf van 5 staan is niet zo gek, ze zijn super gezond. Het voedingscentrum zegt er het volgende over: Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B1, vitamine E en ijzer. Verder leveren ze veel onverzadigd vet. Het zijn goede vegetarische keuzes.

Noten beschermen tegen hart- en vaatziekten

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Het dagelijks gebruik van ongezouten noten lijkt samen te hangen met een ongeveer 30% lager risico op bepaalde hartziekten. Het eten van ongezouten noten zorgt bovendien voor een lager LDL-cholesterolgehalte. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Deze effecten komen waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit. Van onverzadigd vet is het bekend dat ze het LDL-cholesterol verlaagt. Mogelijk zijn ook andere stoffen in noten verantwoordelijk voor de positieve effecten.

Recept voor pindakaas bananen muffins (zodat je kleuter ook iets lekkers en gezond heeft)afvallen kinderen Spruitjes en Zo!

Dit recept kwam ik ooit ergens tegen, geen flauw idee meer waar, maar ze zijn lekker en dat is het belangrijkste. Ook voor kleuters kunnen ze want er zitten geen grote stukken noot in. Mocht je twijfelen, gebruik dan gewone pindakaas en niet de variant met nootjes. Het recept is voldoende voor zo’n 12 stuks, cupcake vorm.

Wat heb je nodig:

  • 500 gram bloem gezeefd
  • 125 gram bruine basterd suiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 125 gram pindakaas met nootjes
  • 2 eetlepel olie
  • 2 eieren
  • 175 ml melk
  • 2 bananen

Wat moet je doen:

Meng de bloem, de bruine suiker, het bakpoeder en het zout. Meng in een andere kom de pindakaas, de olie, de eieren en de melk. Prak de bananen apart in een bakje. Dan alles bij elkaar voegen. Bakken in de oven op 200 graden voor ongeveer 25 minuten.

Noten kunnen dus zeker een positieve bijdrage leveren op het gebied van voeding. Ook voor kinderen met overgewicht zijn die noten een gezond en voedzaam tussendoortje. De neiging om echter meer te eten van noten dan goe dis, is groot. Een handje, ongeveer een eetlepel per dag is voldoende en dat is niet veel. Toch is het slim om deze hoeveelheid aan te houden. Omdat noten erg veel vet bevatten zijn ze heel calorierijk. Ze vullen echter ook heel goed juist omdat ze zo vetrijk zijn. Je zit dus al snel vol van een klein beetje. Hebben jij en je kind moeite met het bepalen van de juiste portie. Niet alleen op het gebied van noten maar eigenlijk bij alles en heeft deze gewoonte een negatief effect op jullie gewicht.  Neem dan eens contact op met een kindereetcoach van Spruitjes en Zo! zij kunnen helpen bij afvallen op een gezonde manier.

 

Interessant? Delen met je vrienden ››