Facebook Linkedin Twitter
Recept pizza-ei: Recept pizza-ei

Recept pizza-ei

De meeste kinderen, zo weten de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! zijn dol op pizza. Maar ja, pizza is natuurlijk niet een gerecht dat bekent staat vanwege het feit dat het gezond is. Af en toe mag heus wel, maar niet altijd. Met dit recept kun je je eigen gezonde pizza variant maken. Een stuk gezonder, met eieren en lekker wat groentes.

Recept pizza-ei ( 2p.)

Wat heb je nodig:gezonde pizza voor kinderen met overgewicht

 • 3 eieren
 • scheutje melk
 • 1 tl Italiaanse kruiden (of andere kruiden die je lekker vindt)
 • 2 handjes ijsbergsla
 • snack tomaatjes
 • 1/4 komkommer
 • wat gebakken champignons
 • stukje feta
 • zout/peper

Wat moet je doen:

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes, bak deze in een beetje olie. Meng in een kom de eieren met een scheut melk en de Italiaanse kruiden. Giet een beetje olie in een kleine pan. Voeg de helft van het eimengsel aan de pan toe. Als de helft  in de pan zit, kun je ondertussen de sla, snack tomaatjes, komkommer en feta snijden. Je kunt trouwens ook andere toppings gebruiken zoals avocado, gerookte kipfilet of rucola. Of rode en gele paprika, blokjes salami en wat geraspte kaas.  Zodra je omelet gaar is, leg je hem op een bord en maak je ondertussen de volgende omelet. Beleg je omelet met sla, tomaatjes, komkommer, wat feta en de gebakken champignons. Maak het af met een snufje zout en peper. En smullen maar!

Waarom ei

Eieren vullen goed, dat komt door de eiwitten die ze bevatten. Maar er zit meer in een eitje. Eieren bevatten vooral eiwit en vet, en een kleine hoeveelheid koolhydraten. De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit vooral onverzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink. (bron : Voedingscentrum)

Een eitje op zijn tijd mag dus best. In dit lunch gerecht bakken we de eieren, maar je kunt ze natuurlijk ook koken. Ben jij ook altijd aan het zoeken naar de juiste kooktijd. Hoeft niet meer, we hebben een handig overzicht voor je:

 • 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei
 • 5 á 6 minuten voor een half-zachtgekookt ei
 • 8 minuten voor een hardgekookt ei

De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! krijgen vaak vragen over eieren. Met name de vraag hoe vaak mag mijn kind een ei eten per week, komt vaak voor. Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gevarieerde voeding. (bron Voedingscentrum). Ook als je kind overgewicht heeft kun je deze hoeveelheden aanhouden. Gekookte eieren vullen goed en als je vol zit ga je minder snel snoepen. Wil je afvallen is het belangrijk om de maaltijden die je eet voedzaam te houden. Daar past af en toe een ei prima in.

Interessant? Delen met je vrienden ››