Facebook Linkedin Twitter
Recept: spinaziesoep

Recept spinaziesoep

 Wat heb je nodig

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 1 aardappel
  • 1 laurierblad
  • 1 liter water en bouillonblokje
  • 500 ml. melk

Wat moet je doen

Maak de uien schoon en snijd ze in stukjes. Schil de aardappel en snijd ook deze in stukjes. Zet een grote pan op het vuur en voeg de olie toe. Bak de uien en de knoflook (even uitpersen boven de pan) tot ze glazig zijn. Voeg de aardappel, het water, het bouillonblokje en de melk toe. Breng het geheel aan de kook en voeg ook laurierblad toe. Laat het 20 minuten doorkoken en voeg dan de spinazie pas toe. Nu nog 2 minuten laten doorkoken en dan met staafmixer pureren. Haal wel eerst laurierblad eruit!

Waarom spinazie

Spinazie levert behoorlijk wat ijzer; het spoorelement ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en het zuurstoftransport in het lichaam. Echter in dit gerecht zit melk, en melkproducten verminderen de ijzeropname. Wat dan wel een beetje jammer is. Wil je meer ijzer binnen krijgen dan is het verstandig niet deze soep te maken, maar gewoon spinazie te eten. Daar tegenover staat wel dat in spinazie oxaalzuur zit, een stof die calcium onttrekt aan je gebit, waardoor tanden ruw gaan aanvoelen. Tandenpoetsen direct na het eten van bladspinazie verergert dit effect. Wanneer je bij het koken wat melk of room toevoegt aan spinazieblaadjes wordt het oxaalzuur geneutraliseerd. En dat gebeurt ook in dit recept, we voegen melk toe. Gelukkig bevat spinazie nog meer, de mineralen kalium, calcium, fosfor & magnesium. Bladspinazie is extreem rijk aan voedingsvezels.

 

Interessant? Delen met je vrienden ››